Након 26 година, Ведран Смајловић засвирао Адагио у сарајевској Вијећници

Ведран Смајловић, славни бх. виолончелиста, поново је, након више од 26 година, у сарајевској Вијећници узео виолончело и засвирао чувени Адагио.

Фотографија на којој Смајловић у спаљеној и разрушеној Вијећници свира виолончело постала је један од симбола отпора агресији на Босну и Херцеговину. Обишла је свијет шаљући снажну поруку о ратном разарању и урбициду.

Данас су у Вијећници Смајловића дочекали доградоначелник Ивица Шарић и његов дугогодишњи пријатељ академик Абдулах Сидран. Шарић је Смајловићу уручио и златник Града Сарајева.– Дирнут сам дочеком. Нисам годинама свирао виолончело. Оно што смо овдје доживјели је незаборавно. Трчали смо да спасимо књиге из Вијећнице која је била у пламену. А, слика је настала некако спонтано. И даље има велику снагу, иако је данас све другачије. Овдје видим сада живот – рекао је Смајловић.

Он је изразио задовољство што се поново нашао у Вијећници у којој је, како је рекао, посљедњи пут био на отварању обновљеног објекта 2014. године.

– Захвалан сам на овом дочеку. Заиста , ово је емотивно за све нас. Срећом , кулисе за нову фотографију су другачије – додао је славни умјетник који је свирао у дворанама широм свијета. Доградоначелник Шарић је истакнуо како је с радошћу дочекао пријатеља, евоцирао успомене те разговарао о снази и улози Вијећнице у културном животу.

– Иза нас су тешке године, били смо ту и преживјели их. Хтјели смо дочекати нашег госта и на извјестан начин поново послати, сада позитивну поруку из обновљене Вијећнице – рекао је он. Сусрету у Вијећници присуствовао је и академик Сидран, који је навео како се ради о врло важном тренутку и значајном догађају за Град и Вијећницу.