Gradonačelnik Skaka: Grad Sarajevo nastavlja podržavati značajnu misiju Udruge Think pink – Zajedno smo jedno

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, večeras je u Vijećnici nazočio drugom Think Pink Party-u.

„Grad Sarajevo nastavlja podržavati plemenitu i značajnu misiju Udruge, koja je od izuzetne važnosti u širenju svijesti o karcinomu dojke i zdravlju žena. Trebaju nam sustavna rješenja, ali nam treba i ovakav građanski aktivizam. Žena je stub zdrave obitelji i zdravog društva”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Ovom jedinstvenom događaju u Vijećnici nazočio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnici diplomatskog kora, te brojne zvanice iz društvenog, poslovnog i kulturnog života grada Sarajeva.

Prema riječima regionalne direktorice Udruge “Think pink”, Nele Hasić, želja im je da organizacijom ovog eventa, s društveno odgovornim partnerima, institucijama, prijateljima i pojedincima, podijele djelić iskustva onoga što rade svih dana u godini, te da zajedno nastave aktivnosti vezane za edukaciju, redovne preglede i programe psiho-socijalne potpore.

Jedna od važnih aktivnosti ovog projekta je “Race for the cure” – šetnja za ozdravljenje, koja će se ove godine održati 29. rujna u Sarajevu s ciljem osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, koje su preživjele ovu bolest ili se i dalje bore s njom.

Obilježena tužna godišnjica ubistva dvoje djece u ulici Hamdije Kreševljakovića

Zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i gradski vijećnik Samir Fazlić, danas su u ime Grada Sarajeva odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 15.

Na tom mjestu, prije 27 godina, od dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, ubijeni su desetogodišnja Aida Grozdanić i devetogodišnji Eldin Gvožđar.

„Ovo je težak trenutak za sve nas. Posebno nas potrese kad prisustvujemo obilježavanju godišnjica stradanja djece, najnevinijih žrtava svih ratova“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Trivić.

“Ovdje smo da čuvamo istinu od zaborava i da njegujemo kulturu sjećanja, posebno zbog mladih i budućih generacija”, poručio je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Fikret Grabovica.

Na ovaj tužan dan, na mjestu stradanja djece, okupili su se i počast odale porodice žrtava i učenici Osnovne škole „Vladislav Skarić”.