Trivić: Templ svjedoči o kulturnom i arhitektonskom bogatstvu i tradiciji sarajevskih Jevreja Sefarda

      Trivić-Templ-svjedoči-o-kulturnom-i-arhitektonskom

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić u pratnji direktora Edina Urjana Kukavice, posjetio je danas Bosanski kulturni centar, gdje su nedavno otkrivene fasadne i zidne dekoracije nekadašnjeg jevrejskog Templa.

Trivić je kazao da Templ svjedoči o kulturnom i arhitektonskom bogatstvu i tradiciji sarajevskih Jevreja Sefarda.

“Pozdravljam nastojanja menadžmenta JU Bosanski kulturni centar da se, u saradnji sa stručnjacima Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, ovaj hram kulture i umjetnosti sanira i adekvatno zaštiti, čime će se dvoranama i fasadi ovog spomenika vratiti stari sjaj”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Trivić.

Nekada jevrejski sefardski hram Templ, danas Bosanski kulturni centar, jedan je od brojnih obilježja koja vijekovima svjedoče o multikulturalnosti i multikonfesionalnosti našeg glavnog grada.

Građen prema projektu arhitekte Rudolfa Lubinskog Templ je završen 1930. godine, a bio je karakterističan po bakarnoj kupoli, trećoj po veličini u tom periodu u Evropi. Godine 1948. Jevrejska zajednica gradu Sarajevu poklanja Templ, za potrebe kulturnih dešavanja i manifestacija.

 

 

Učesnici Specijalne olimpijade na prijemu kod gradonačelnika Skake

      Učesnici-Specijalne-olimpijade-na-prijemu-kod-gradonačelnika-Skake

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je danas u Vijećnici prijem za učesnike Specijalne olimpijade koja se održavala u Abu Dabiju, odakle su se vratili sa deset medalja: tri zlatne, dvije srebrene i pet bronzanih, takmičeći se u atletici, stonom tenisu, ženskom fudbalu i skoku u dalj.

Čestitajući im na postignutim vrhunskim rezultatima, gradonačelnik Skaka je istaknuo: „Susret s vama za mene predstavlja izuzetnu čast i poseban doživljaj, jer vi svojim primjerom svima nam pokazujete kako se htijenjem i radom, vjerujući u sebe, mogu postići izuzetni rezultati. Ponosni smo na vas jer vi svojim uspjesima i zalaganjem, značajno doprinosite promociji grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine“.

Gradonačelnik im je potom uručio Zlatnike Grada Sarajeva, kazavši da ništa manje od zlata ni ne zaslužuju.

„Medalje koje ste osvojili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima čine nas ponosnim i radosnim. Za mene naši srebreni stonoteniseri Irfan Kulić i Milada Elez nisu ništa manje zvijezde od naših Edina Džeke ili Miralema Pjanića“, poručio je Skaka.

Dodao je da su nam zlatni Hasan Sejdinović na 200 metara u trčanju, Snežana Džida u disciplini atletika 400 m i Inkluzivna nogometna reprezentacija BiH donijeli radost poput naših heroja Amela Tuke ili Damira Džumhura. Bronzani Hiba Sultanović – atletika 200 m, Njegoš Mihajlović – atletika 400 m i Ena Čatović – plivanje 25 m prsno, najbolji su sportski ambasadori BiH.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić predvodila je danas delegaciju bh. reprezentacije u Vijećnici.

Na svjetskim igrama učestvovalo je više od 7.000 takmičara iz oko 190 država, a Bosna i Hercegovina nastupila je s 18 takmičara.

 

 

U Sarajevu održan Prvi festival japanske trešnje „Sakura Matsuri“

      U-Sarajevu-održan-Prvi-festival-japanske-trešnje-„Sakura-Matsuri

U duhu iskazanog prijateljstva i dugogodišnje uspješne saradnje između BiH i Japana, danas je u parku Hastahana – na Trgu prof. dr. Nijaza Durakovića održan Prvi festival japanske trešnje („Sakura Matsuri“) u organizaciji Grada Sarajeva, japanske nevladine organizacije Ipil-Ipil no Kai i Ambasade Japana u BiH.

Festival je posvećen japanskoj trešnji, nacionalnom simbolu Japana, čije sadnice ova zemlja godinama donira Sarajevu u znak mira i prijateljstva. U zemlji izlazećeg sunca, svakog aprila, već hiljadama godina živi tradicija promatranja cvjetanja trešanja (hanami) u gradskim parkovima uz porodične zabave.

Ovoga aprila i bh. prijestolnica je sa gradovima Evrope i svijeta, u koje su iz Japana stigle trešnje, obilježila ovaj jedinstveni događaj s ciljem razmjene bh. i japanske kulture i tradicije.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i predsjednica asocijacije Ipil-Ipil no Kai, Toshiko Ito uputili su poruke mira, naglasivši da bosanskohercegovačko-japansku saradnju treba “njegovati kao što se njeguje cvijet trešnje“.

Festival je ponudio niz zanimljivih sadržaja u kojima su građani i turisti grada, koji su danas posjetili park Hastahana, imali priliku da uživaju i opuste se. Izveden je muzički program učesnika iz Japana i BiH u nacionalnim nošnjama, građani su počašćeni japanskim čajem spravljenim na licu mjesta, te bosanskom kafom i tradicionalnim poslasticama.

Ovaj dan pamtit će i osnovci iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke čiji su likovni radovi na temu festival proglašeni najboljim i bit će izloženi u Japanu.

 

Grad Sarajevo na svečanosti u Vijećnici preuzeo zvono mira

      Grad-Sarajevo-na-svečanosti-u-Vijećnici-preuzeo-zvono-mira

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić preuzeo je Zvono mira od Seiko Takase, direktorice japanske Asocijacije za očuvanje UN zvona mira na svečanoj ceremoniji upriličenoj danas u Vijećnici. Svečanosti je prisustvovao predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić i ambasador Japana u BiH, Nj.E. Hideyuki Sakamoto.

”Danas naš grad i naša zemlja ulaze u porodicu od 141. grada širom svijeta koji su primili zvono mira. U zvonu vidim simboliku univerzalnih vrijednosti koje su važne za budućnost i opstanak ljudske vrste. Sarajevo je grad burne istorije i ratova. To je stvorilo našu mirotvornu svijest, to je stvorilo naš interkulturni i multietični način života”, istaknuo je Trivić.

Otac aktuelne predsjednice ove asocijacije Chiyoi Nakagawa je o svom trošku 1951. otišao u Pariz na konferenciju UN-a kada Japan nije bio član. On je od delegata 65 država skupio metalne novčiće koje je kasnije pretopio i izlio u “zvono”. Godine 1954. zvono postaje zvanični simbol mira Organizacije ujedinjenih nacija s ciljem posvećenosti svjetskom miru i međunarodnom razumijevanju i uvažavanju.

“Sa izuzetnim zadovoljstvom nastavila sam da promoviram očevu misiju i danas sam ovdje u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kako bih poklonila naše zvono mira. Ovo zvono je autentična replika koja je izrađena od istih materijala kao i zvono mira koje je donirano gradovima i državama širom svijeta. Original se nalazi u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku“, kazala je Tasake.

Nakon preuzimanja zvona mira zamjenik gradonačelnika Trivić je g. Takase poklonio kovanicu sa simbolom sarajevske Vijećnice, te su zajedno zvukom zvona ovjekovječili ovaj svečani trenutak.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva za 2019. godinu

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2019. za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti

Prof. dr. Franjo Topić

Monsinjor prof. dr. Franjo Topić rođen je 1953. godine u Kasapovićima, Novi Travnik. Filozofsko teološki studij na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu završio je 1977., a za svećenika je zaređen 1976. godine. Svoju akademsku karijeru počinje 1985. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Teško je i nabrojati sve funkcije koje je obavljao i koje obavlja prof. Topić. Bio je član više vijeća Biskupske konferencije Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posebno stručno i crkveno priznanje prof. Topić je dobio 1995. godine kada je izabran u vatikansku i svjetsku teološko-povijesnu komisiju za proslavu velikog jubileja 2000 godina kataloličke crkve. Osim predavanja i brojnih funkcija koje obnaša i koje su svaka na svoj način posebne i značajne, prof. Topić uz rad na Fakultetu, najradije ističe onu da je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ od obnove 1990. godine do danas koja je na svojevrstan način obilježila njegov životni put. Prof. dr Franjo Topić osnivač je i 15 godina predsjednik Panevropske unije BiH u kojoj i danas djeluje. Godine 2010. izabran je i za člana Predsjedništva međunarodne Panevropske unije. Bio je savjetnik Malteškog reda. Član je Predsjedništva Evropskog centra za radnička prava. Bio je ratni upravitelj Bogoslovije u Sarajevu koja je humanitarnim radom i različitim društvenim aktivnostima postala jedan od centara opkoljenog Sarajeva.

Prof. Topić je autor osam knjiga kao i više stotina znanstvenih, stručnih i popularnih članaka i urednik je nekoliko knjiga. Dobitnik je brojnih nagrada i plaketa. Najveću nagradu je imao od dragog Boga a to je da je dobio bitku sa opakom bolešću leukemijom 1989. godine te i dalje obogaćuje znanost, duhovnost, kulturu i društveni život Bosne i Hercegovine i regije, nižući ispunjene listove svoje životne misije. Prof. Topić je više puta kazao da je sretan čovjek i da želi i druge usrećivati.

 

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2019. za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite

Prof. dr. Fahrudin Smajlović

Prof. dr. Fahrudin Smajlović rođen je 1952. godine u Gračanici. Godine 1976. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Obavezni ljekarski staž završio je u Sarajevu da bi radio kao ljekar opće prakse u Domu zdravlja Fojnica do 1980. godine. Stručni ispit položio je 1978. godine u Sarajevu. Specijalistički ispit iz radiologije položio je 1983. godine u Sarajevu na Institutu za radiologiju. Postdiplomske studije završio je u Sarajevu 2000. godine na Medicinskom fakultetu i odbranio magistarski rad na temu „Intraoperativne ultrasonografije“. Doktorirao je 2007. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na temu „Procjena značaja transrektalne ultrasonografije u dijagnosticiranju karcinoma prostate“.

Godine 2008. izabran je u zvanje docenta odlukom rektora Univerziteta u Sarajevu. U zvanje vanredni profesor izabran je 2013. godine za oblast radiološke tehnologije u radio dijagnostici. Od 1980. do 1986. godine bio zaposlen u Bolnici Travnik na radiološkom odjeljenju kao šef odjeljenja. U Kliničkom centru zaposlen od 1986. na Institutu za radiologiju. Godine 1996. rukovodilac  ultrazvučne dijagnostike Instituta za radiologiju, a od 1997. do 2008. odgovorni ljekar urgentne radiologije na CUM-u. Prvi u BiH uveo intraoperativnu ultrasonografiju u kliničku praksu. Također, prvi u BiH uveo transrektalnu ultrasonografiju u kliničku praksu.

Do sada je objavio 59 radova, 22 kao autor i 37 koautor. Deset radova su indeksirani po međunarodnim klauzulama i to kao autor četiri a šest radova kao koautor. Godine 2013. odlukom Senata Univerziteta objavljen je univerzitetski udžbenik „Radiološka aparatura“ čiji je autor.

 

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2019. za doprinos  u drugim oblastima rada i stvaralaštva

Bogić Bogićević

Bogić Bogićević, već 40 godina uživa visok društveni i politički ugled. Svojim javnim djelovanjem on je uvijek doprinosio dobrobiti Bosne i Hercegovine, njenih građana i svih etničkih i religijskih zajednica.

Bogić Bogićević rođen je 1953. godine u Ugljeviku. Diplomirani je sociolog i magistar društvenih nauka. Bio je student, prodekan na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu i dobitnik tri Srebrene značke za uspjeh u studiranju. Na početku svog političkog angažmana obavljao je dužnosti sekretara Saveza socijalističke omladine Bosne i Hercegovine i izvršnog sekretara Centralnog komiteta Saveza komunista BiH. Bogić Bogićević je kao predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine predvodio ujedinjavanje olimpijskog sporta u našoj zemlji. Za svoj angažman dobio je i orden od predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Huana Antonia Samarana. Dva puta je Bogićević bio na rukovodećim političkim funkcijama u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1981. je izabran za predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, da bi 1989. pobijedio na opštenarodnom referendumu i tako u 36. godini života postao član Predsjedništva SFRJ ispred Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Nakon rata kojeg je proveo u Sarajevu, Bogićević je biran za zastupnika u Državnom parlamentu. Obavljao je dužnost potpredsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Bogić Bogićević dobitnik je više odlikovanja i priznanja iz SFRJ, Libije, Hrvatske, Slovenije i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Počasni doktorat Američkog  univerziteta u BiH mu je dodijeljen 2014. godine. I pored ovako bogate biografije moramo se vratiti i apostrofitrati trenutak kada je njegov glas u Predsjedništvu SFRJ bio odlučujući da li će Jugoslovenska narodna armija izaći iz kasarne i uspostaviti ustavni red i poredak u tadašnjoj Jugoslaviji. Kako bi to izgledalo osjetili smo nakon godinu dana na svojoj koži. A još prije toga su to doživjeli u Sloveniji i Hrvatskoj. Međutim, da je Bogićević tada glasao „za“, intervencija Jugoslovenske narodne armije bi dobila punu legitimnost za borbena djelovanja a samim tim brutalnost bi bila još veća. Ovo je trenutak koji je bio prelomna tačka u istoriji ne samo Bosne i Hercegovine nego i svih ostalih republika koje su činile Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Ovo je vrsta odluke koju malo koji čovjek na svijetu dobije. Bogić Bogićević je glasao po savjesti predstavljajujući i mišljenje i stav svih naroda Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti izlažu svoje fotografije o ulicama moga grada

      Učenici-Srednje-škole-primijenjenih-umjetnosti

“Ulicama moga grada” naziv je izložbe koja je otvorena u galeriji Roman Petrović u sklopu programa obilježavanja Dana grada Sarajeva.

Izložba predstavlja koordinirani projekt jednog od najpoznatijih bh. fotografa Almina Zrne i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Riječ je o 25 fotografija dvanaest mladih autora, koji su u proteklom periodu pod mentorstvom Almina Zrne, Amre Patković i Elme Alić Šobot pohađali radionice na kojima su usvojili osnovna znanja o fotografiji i fotografisanju.

Izložene fotografije se mogu pogledati do 13. aprila.

Izložba poštanskih maraka i starih razglednica posvećena Danu grada Sarajeva

      Izložba-poštanskih-maraka-i-starih-razglednica-posvećena-Danu-grada-Sarajeva

U sklopu obilježavanja Dana Grada Sarajeva, danas je otvorena Izložba poštanskih maraka, pisama, starih razglednica i novca iz zbirki 15 sarajevskih kolekcionara,

Ovu jedinstvenu izložbu koju je podržao Grad Sarajevo, organiziralo je Društvo filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo.

Predsjednik Društva Kemal Taljanović naveo je da su za ovu izložbu izabrani razni motivi kako bi pobudili interes za kolekcionarstvo, posebno mladih generacija, jer se iz tog hobija može mnogo naučiti.

 

Građani, gosti i turisti grada izložbu mogu pogledati do 15. aprila u Gazi Gusrev-begovoj biblioteci.

Društvo filatelista i numizmatičara ove godine obilježava 140 godina od izdavanja prve bh. marke i 70 godina od osnivanja Saveza filatelista.