Градоначелник Скака: Град Сарајево наставља подржавати значајну мисију Удружења Тинк пинк – Заједно смо једно

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака, вечерас је у Вијећници присуствовао другом Тхнк Пинк Партију.

„Град Сарајево наставља подржавати племениту и значајну мисију Удружења, која је од изузетне важности у ширењу свијести о карциному дојке и здрављу жена. Требају нам системска рјешења, али нам треба и овакав грађански активизам. Жена је стуб здраве породице и здравог друштва”, истакнао је градоначелник Скака.

Овом јединственом догађају у Вијећници присуствовао је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, представници дипломатског кора, те бројне званице из друштвеног, пословног и културног живота града Сарајева.

Према ријечима регионалне директорице Удружења “Тинк пинк”, Неле Хасић, жеља им је да организацијом овог евента, са друштвено одговорним партнерима, институцијама, пријатељима и појединцима, подијеле дјелић искуства онога што раде свих дана у години, те да заједно наставе активности везане за едукацију, редовне прегледе и програме психо-социјалне подршке.

Једна од важних активности овог пројекта је “Race for the cure” – шетња за оздрављење, која ће се ове године одржати 29. септембра у Сарајеву у циљу оснаживања здравља жена у борби против карцинома дојке, које су преживјеле ову болест или се и даље боре сa њом.

 

Обиљежена тужна годишњица убиства двоје дјеце у улици Хамдије Крешевљаковића

Замјеник градоначелника Милан Тривић и градски вијећник Самир Фазлић, данас су, у име Града Сарајева, одали почаст и положили цвијеће на спомен-обиљежје у улици Хамдије Крешевљаковића број 15.

На том мјесту, прије 27 година, од дејства гранате испаљене са агресорских положаја из правца Требевића, убијени су десетогодишња Аида Грозданић и деветогодишњи Елдин Гвожђар.

„Ово је тежак тренутак за све нас. Посебно нас потресе кад присуствујемо обиљежавању годишњица страдања дјеце, најневинијих жртава свих ратова“, истакао је замјеник градоначелника Тривић.

“Овдје смо да чувамо истину од заборава и да његујемо културу сјећања, посебно због младих и будућих генерација”, поручио је предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992-1995, Фикрет Грабовица.

На овај тужан дан, на мјесту страдања дјеце, окупили су се и почаст одале породице жртава и ученици Основне школе „Владислав Скарић”.

Након 26 година, Ведран Смајловић засвирао Адагио у сарајевској Вијећници

Ведран Смајловић, славни бх. виолончелиста, поново је, након више од 26 година, у сарајевској Вијећници узео виолончело и засвирао чувени Адагио.

Фотографија на којој Смајловић у спаљеној и разрушеној Вијећници свира виолончело постала је један од симбола отпора агресији на Босну и Херцеговину. Обишла је свијет шаљући снажну поруку о ратном разарању и урбициду.

Данас су у Вијећници Смајловића дочекали доградоначелник Ивица Шарић и његов дугогодишњи пријатељ академик Абдулах Сидран. Шарић је Смајловићу уручио и златник Града Сарајева.– Дирнут сам дочеком. Нисам годинама свирао виолончело. Оно што смо овдје доживјели је незаборавно. Трчали смо да спасимо књиге из Вијећнице која је била у пламену. А, слика је настала некако спонтано. И даље има велику снагу, иако је данас све другачије. Овдје видим сада живот – рекао је Смајловић.

Он је изразио задовољство што се поново нашао у Вијећници у којој је, како је рекао, посљедњи пут био на отварању обновљеног објекта 2014. године.

– Захвалан сам на овом дочеку. Заиста , ово је емотивно за све нас. Срећом , кулисе за нову фотографију су другачије – додао је славни умјетник који је свирао у дворанама широм свијета. Доградоначелник Шарић је истакнуо како је с радошћу дочекао пријатеља, евоцирао успомене те разговарао о снази и улози Вијећнице у културном животу.

– Иза нас су тешке године, били смо ту и преживјели их. Хтјели смо дочекати нашег госта и на извјестан начин поново послати, сада позитивну поруку из обновљене Вијећнице – рекао је он. Сусрету у Вијећници присуствовао је и академик Сидран, који је навео како се ради о врло важном тренутку и значајном догађају за Град и Вијећницу.

 

 

 

Од 9. септембра у три термина приказивање култног документарца „Scream for me Sarajevo“ у Вијећници

Град Сарајево и ЈП Сарајево, поред бројних занимљивих и разноврсних садржаја и догађаја, понудиће посјетиоцима Вијећнице још један пројект вриједан пажње. Од понедјељка, 9. септембра до 31. децембра ове године, сваки дан у три термина: 11.00, 14.00 и 17.00 часова, биће приказиван вишеструко награђивани бх. документарни филм „Scream for me Sarajevo“.

Сви посјетиоци куповином улазнице у Вијећницу, моћи ће погледати овај култни документарац који прати долазак свјетски познатог музичара Бруцеа Дицкинсона и његовог бенда Ирон Маиден у опкољено Сарајево у децембру 1994. године, када је одржао концерт у Босанском културном центру (БКЦ).

Ово ће бити поновни сусрет и још један вид захвалности Бруцеу Дицкинсону, нашем Почасном грађанину и нјеговим пријатељима из банда. Али и прилика да сви они који одлуче посјетити Вијећницу у наредном периоду, погледају овај невјероватан документарац који је од хисторијског значаја за Град Сарајево јер је на најбољи могући начин испричао причу о преживљавању и неуништивости Сарајева под опсадом.

Овај пројект представља јединствену симболичну комбинацију Филма и Вијећнице, који нам заједно доносе причу о нади у времену рата, потврду духовне виталности Сарајева и Босне и Херцеговине, а и поруку да је музика моћно средство у повезивању људи, ширењу љубави , пријатељства и мира.

Идеја о настанку филма „Scream for me Sarajevo“ потекла је од аутора Јасенка Пашића, док је режију овог документарног остварења потписао Тарик Хоџић. За цјелокупну реализацију филма била је задужена Приме Тиме продукција из Сарајева на челу са продуцентом Аднаном Ћухаром.

Филм је прошле године кренуо у свјетску дистрибуцију промовирајући Град Сарајево по цијелом свијету. Приказан је на више од 20 фестивала широм свијета. До сада је освојио 10 награда, посљедњу за најбољи документарни филм на ЦИМФЕСТ-у у Чикагу, Сједињеним Америчким Државама.

 

 

Град Сарајево лидер европског пројекта „НЕТ-МЕД: Мост солидарности“

Град Сарајево ће од 4. до 15. септембра ове године реализовати активности пројекта „НЕТ-МЕД: Мост солидарности“ у којима ће, поред представника главног града Босне и Херцеговине као лидера, учествовати и партнери из Шпаније, Италије и Португала.

Циљ пројекта је размјена искустава и промоција интеркултуралног дијалога, кроз организовање предавања, семинара и радионица. Град Сарајево ће, као домаћин, гостима организовати програм кроз који ће упознати миленијско искуство заједничког живота људи различитих вјера, култура и етничког поријекла.

Мрежа „НЕТ-МЕД“, иначе, ради на стварању стабилних веза и охрабрује културну размјену различитих заједница које су већ присутне и интегрисане у европско друштво. Пројекат је финансирала Европска унија кроз програм „Европа за грађане“.

 

Званична посјета градоначелника Скаке Горажду: Град Сарајево ће обезбиједити набавку апарата за дијализу

Град Сарајево ће ојачати сарадњу са Босанско-подрињским кантоном и градом Горажде, поручено је након данашње званичне и радне посјете делегације Града Сарајева, на челу са градоначелником Абдулахом Скаком Горажду гдје се сусрела са премијерком Босанско -подрињског кантона Аидом Обућа и градоначелником Мухамедом Рамовићем. Том приликом потписан је Споразум којим се ствара оквир за интензивнију сарадњу.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака је дао и подршку Влади БПК и премијерки Обућа у реализацији пројекта отварања Хемодијализног центра у Кантоналној болници, на начин да ће Град Сарајево донирати један хемодијализни апарат.

„Задовољство ми је поново бити у нашем херојском граду, Горажду и БПК. Најавили смо снажније повезивање и сарадњу, радује ме што постоји обострана воља и спремност. Ми смо данас договорили врло конкретне планове. Град Сарајево разумије потребе за побољшањем инфраструктуре. Ових дана је почело пробијање тунела Храњен што је изузетно важно. Ми смо данас обећали да ћемо набавком пријеко потребног уређаја помоћи Влади БПК. То је, увјерен сам само почетак врло плодоносне сарадње”, истакнуо је градоначелник Скака.

Он је изразио наду да ће и кантонални ниво власти у Сарајеву препознати значај веће подршке Горажду.

 

 

Премијерка Обућа је изразила задовољство посјетом делегације Града те најавом снажније подршке која је, како је навела, потребна овом кантону.

„Разговарали смо о инфраструктурним пројектима, али и о развоју туризма и потенцијалима које имамо. Упознали смо градоначелника са пројектом Хемодијализног центра и врло нам је значајна подршка коју смо добили. Договорено је и да се конкретизује сарадња у области културе”, навела је она.

 

 

Током посјете домаћини су делегацију Града Сарајева упознали са актуелном ситуацијом те са планираним развојним пројектима од значаја за Град Горажде и БПК Горажде. Градоначелник Сарајева је у пратњи доградоначелника Ивице Шарића, те домаћина одао почаст на спомен обиљежју убијеној дјеци Горажда у периоду 1992. – 1995. године.

Градоначелник Горажда Мухамед Рамовић је навео да се Град Горажде и БПК Горажде „наслањају на Сарајево“.

„Ми очекујемо подршку од Града Сарајева и локалних заједница. Овај споразум смо потписали у знак будуће сарадње и хвала за прве активности око отварања дијализног центра у Горажду. Прошле године господин Скака је донирао топ који се користи за вријеме рамазана и грађани су то са одушевљењем прихватили. Биће нам велико задовољство да неке од културних садржаја из Сарајева пренесемо у Горажде”, казао је Рамовић.

 

Обиљежена годишњица страдања пет наших суграђана у улици Чекалуша

Замјеница предсједавајућег Градског вијећа Едина Габела, помоћница градоначелника Драгана Солаковић и градски вијећници Велија Катица, Сеад Срна и Нихад Ук, данас су, у име Града Сарајева, посјетили мјесто страдања наших суграђана у улици Чекалуша бр. 33 и том приликом положили цвијеће и одали почаст невиним жртвама.

На данашњи дан 1992. године , усљед дејства гранате испаљене са агресорских положаја, убијено је пет наших суграђана, браћа 12-годишњи Аднан и 11-годишњи Мирза Хоџић, 12-годишњи Ведран Штимац, 21-годишња Санела Лукачевић и 32-годишњи Фарук Нишић.

 

 

Предсједник Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., Фикрет Грабовица је овом приликом истакнуо да ова тужна годишњица свједочи о изгубљеној младости Сарајева. „Зато је јако важно његовати сјећање на убијене и чувати истину од заборава“, поручио је Грабовица.

Обиљежавању тужне годишњице страдања наших суграђана присуствовале су породице жртава, родбина и пријатељи, чланови Удружења родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 1992.-1995., те ученици ОШ „Муса Ћазим Ћатић“ и Средње зуботехничке школе.

Градоначелник Скака пожелио успјешан почетак нове школске године

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака посјетио је данас Основну школу „Нафија Сарајлић“ и том приликом пожелио ученицима, а посебно првачићима, сретан и успјешан почетак нове школске године.

„Пред вама је најузбудљивији период вашег живота које никада нећете заборавити. Смјелим корацима крените у освајање нових вјештина, у стицање нових знања, постављајте очекивана и мање очекивана питања… Чврсто вјерујем да ће свако од вас понаособ сутра мијењати будућност нашег града и домовине набоље”, истакнуо је Скака.

Градоначелник је упутио ријечи подршке учитељима и наставницима, наглашавајући њихову одговорну и драгоцјену задаћу да своја знања са љубављу и стрпљењем преносе новим генерацијама.