Na-svečanoj-sjednici-Gradskog-vijeća-u-Vijećnici

Svečana sjednica Gradskog vijeća koja je sinoć održana u Vijećnici uz dodjelu gradskih nagrada i priznanja, vrhunac je cjelodnevnog programa obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

Uz prisustvo diplomatskog kora, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, gradskih vijećnika i ranijih gradonačelnika, svečanosti su prisustvovali predstavnici bratskih i partnerskih gradova: Ankare, Moskve, Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Budimpešte, Dohe, Insbruka, Magdeburga, Dubrovnika, Pule, Prata, Novog Pazara, Goražda i Brčko-Distrikta.

Goste i zvanice je, u ulozi domaćina, pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić. Čestitajući praznik slobode, predsjedavajući Gavrić je kazao: „Dok drugi gradovi imaju svoje zaštitnike, patrone i svece, Sarajevo ima sudbinsku povezanost sa ovim datumom. Šesti april je sudbonosan za ovaj grad”.

 

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Abdulah Skaka koji je u svom prigodnom obraćanju istaknuo da je 6. april najsudbonosniji dan u burnoj i slavnoj prošlosti grada i prilika je da se svi prisjete onih koji su branili Sarajevo.

Podsjetio je da je Sarajevo poseban grad o čemu svjedoče njegovi stanovnici i mnogobrojni gosti, a kao glavni grad BiH ima mnogobrojne resurse te je zbog toga postao regionalni centar i evropski partner u različitim projektima.

Najavio je da će gradska administracija nastaviti unapređivati život u gradu radeći na infrastrukturnim projektima i svim drugim projektima od značaja za građane Sarajeva, ali i one koji ga posjete. “Naš prostor za rad su platforme od značaja za cijelu zajednicu, državu i region”, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Gavrić je uručio „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2018. godini: Univerzitetskom karate klubu „Bosna“ za doprinos u oblasti sporta, „Centrotrans – Eurolines“ Sarajevo u oblasti privrede, Udruženju veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ u oblasti rada i stvaralaštva, prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, Emiru Hadžihafizbegoviću u oblasti kulture i umjetnosti i prof. dr. Tatjani Ljujić-Mijatović u oblasti nauke i obrazovanja.

Gradonačelnik Skaka je uručio Plaketu Grada Sarajeva za postignute rezultate Kulturnom centru „Kralj Fahd“, Vladi Ragužu i prof. dr. Kurtu Kalcheru,  te nagradu „Sarajevska pahuljica“ sedmogodišnjem hrabrom i odvažnom Ismailu Zulfiću, kojem invaliditet ne predstavlja prepreku pri osvajanju medalja u plivanju. Nagrada „Graham Bmford“ za građansku hrabrost ove godine pripala je Kenanu Ćubari i Irhanu Foči. Nakon prigodnog umjetničkog programa, cjelodnevni bogati program obilježavanja Dana grada Sarajeva završen je spektakularnim vatrometom.