Свечана сједница Градског вијећа која је синоћ одржана у Вијећници уз додјелу градских награда и признања, врхунац је цјелодневног програма обиљежавања 6. априла – Дана града Сарајева.

Уз присуство дипломатског кора, представника свих нивоа власти у земљи, градских вијећника и ранијих градоначелника, свечаности су присуствовали представници братских и партнерских градова: Анкаре, Москве, Љубљане, Загреба, Скопља, Будимпеште, Дохе, Инсбрука, Магдебурга, Дубровника, Пуле, Прата, Новог Пазара, Горажда и Брчко-Дистрикта.

Госте и званице је, у улози домаћина, поздравио предсједавајући Градског вијећа Игор Гаврић. Честитајући празник слободе, предсједавајући Гаврић је казао: „Док други градови имају своје заштитнике, патроне и свеце, Сарајево има судбинску повезаност са овим датумом. Шести април је судбоносан за овај град”.

 

Честиткама се придружио и градоначелник Абдулах Скака који је у свом пригодном обраћању истакнуо да је 6. април најсудбоноснији дан у бурној и славној прошлости града и прилика је да се сви присјете оних који су бранили Сарајево.

Подсјетио је да је Сарајево посебан град о чему свједоче његови становници и многобројни гости, а као главни град БиХ има многобројне ресурсе те је због тога постао регионални центар и европски партнер у различитим пројектима.

Најавио је да ће градска администрација наставити унапређивати живот у граду радећи на инфраструктурним пројектима и свим другим пројектима од значаја за грађане Сарајева, али и оне који га посјете. “Наш простор за рад су платформе од значаја за цијелу заједницу, државу и регион”, истакнуо је градоначелник Скака.

Предсједавајући Градског вијећа Гаврић је уручио „Шестоаприлску награду Града Сарајева” у 2018. години: Универзитетском карате клубу „Босна“ за допринос у области спорта, „Центротранс – Еуролајнс“ Сарајево у области привреде, Удружењу ветерана одреда полиције за специјалне намјене „Ласта“ у области рада и стваралаштва, проф. др. Исмету Гавранкапетановићу у области здравства и социјалне заштите, Емиру Хаџихафизбеговићу у области културе и умјетности и проф. др. Татјани Љујић-Мијатовић у области науке и образовања.

Градоначелник Скака је уручио Плакету Града Сарајева за постигнуте резултате Културном центру „Краљ Фахд“, Влади Рагужу и проф. др. Курту Калчеру,  те награду „Сарајевска пахуљица“ седмогодишњем храбром и одважном Исмаилу Зулфићу, којем инвалидитет не представља препреку при освајању медаља у пливању. Награда „Грахам Бамфорд“ за грађанску храброст ове године припала је Кенану Ћубари и Ирхану Фочи. Након пригодног умјетничког програма, цјелодневни богати програм обиљежавања Дана града Сарајева завршен је спектакуларним ватрометом.