Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, danas je posjetio Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan i tom prilikom kazao da je u planu spektakularno otvorenje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), koji će se u februaru 2019. godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u planu je da se ceremonija otvorenja EYOF-a održi na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase“.

“Sada, kada se sjetite trenutka otvaranja Olimpijskih igara ’84, svi se sjećamo tog čina kada se zastava podiže i trenutka paljenja olimpijskog plamena. Zapravo, ljudi nekako potisnu iz glave ko je bio na kojem takmičenju, ali taj trenutak ceremonije otvaranja je najbolje zapamćen“, rekao je Skaka.


Gradonačelnik je čestitao Anadolu Agency na radu, u kojem je, kako je naglasio, primjetan profesionalizam i zaželio da Sarajevo još dugo godina bude dobar domaćin uredu za Balkan.

Skaku su ugostili Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda AA za Balkan i urednički kolegij, koji su ga upoznali sa radom agencije, koja emituje vijesti na 13 svjetskih jezika.

Gradonačelnik je kazao da je jedan od sarajevskih brendova Zimska olimpijada iz 1984. godine, koja je do tada bila najbolje organizovana.
“Pokrenuli smo aktivnosti na revitalizaciji Olimpijskog muzeja. Naša želja je bila da otvorimo vrata u februaru 2019. godine, ali smo to prolongirali jer želimo da jedan dio muzeja posvetimo EYOF-u 2019. To je dio našeg koncepta, da pored Olimpijade ’84, i tako važan događaj kao što je EYOF 2019, institucionalno zapamtimo i u Olimpijskom muzeju“, kazao je Skaka.

Skaka je iskoristio priliku i zahvalio Olimpijskom komitetu Turske i gradu Erzurumu, koji su umjesto Sarajeva i Istočnog Sarajeva organizovali EYOF 2017. godine i tako omogućili da BiH dvije godine kasnije, ipak, bude domaćin velikog sportskog događaja.

Na EYOF-u 2019. godine učešće je do sada prijavilo 46 reprezentacija i delegacija, što je rekordan broj kada je riječ o tom sportskom događaju. Organizatori se nadaju da će tokom EYOF-a grad posjetiti oko 6.000 ljudi.