Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, izaslanstva Predsjedništva BiH, Grada Sarajeva, izaslanstva gradskih općina položili su cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Za gradonačelnika Sarajeva Aliju Behmena Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva u minulom ratu ima najdublje značenje u povijesti Bosne i Hercegovine. "Radi se o mladim dušama koje ničim nisu zaslužile da budu ubijeni. Zbog toga ovaj posjet doživljavam veoma teško. Da se zna, 25. studeni je oživotvorenje BiH, a oni koji negiraju ovaj praznik, zaboravljaju da su tada utvrđene granice i danas Bosne i Hercegovine", kazao je Behmen.

"Vrijeme je da se antifašisti diljem BiH ujedine i prevladaju neprirodne podjele. Valja živjeti u Bosni i Hercegovini zajedno i napraviti bolju budućnost, koja će onemogućiti da ne dižemo više ovakve spomenike ubijenoj djeci", izjavio je za Fenu, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, rekao je da je na današnji dan utemeljena granica Bosne i Hercegovine i ni jedan rat nije, niti će uspjeti da razbije utvrđene granice BiH. "Iskreno se nadam da će i nakon posljednje agresije na BiH sazrijevati istina da je država o kojima govore odluke ZAVNOBIH-a, odnosno, država i Srba i Hrvata i Bošnjaka", kazao je Koldžo.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine izaslanstvo Grada Sarajeva također je položilo cvijeće i odalo počast poginulim braniteljima našeg grada kod Vječne vatre, na mezarju Kovači, kod biste Josipa Broza Tita, na Spomen-parku Vraca i na Spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

Izvor: FENA/Odjel za odnose s javnošću