Prof. dr. Alija Behmen (SDP) iz reda bošnjačkog naroda je novi gradonačelnik Grada Sarajeva, a njegovi zamjenici su Nenad Marković (SDP) iz reda hrvatskog naroda i Slobodan Nešković (Naša stranka) iz reda ostalih. Na današnjoj konstituirajućoj sjednici također je izabran stari-novi predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević (SDP) iz reda hrvatskog naroda, te Tatjana Ljujić-Mijatović (SDP) iz reda srpskog i Lejla Somun-Krupalija (Naša stranka) iz reda ostalih.

Zahvalivši na ukazanoj časti i povjerenju, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen u svom obraćanju je istaknuo: "Osim ponosa, osjećam još veću obavezu prema svim građanima Sarajeva, vama vijećnicima koji ste me podržali, ali i prema onima koji to danas nisu učinili, da u skladu sa opredjeljenjima SDP-ove politike pokažemo svoju otvorenost za saradnju na projektima koji će omogućiti organizaciju i djelovanje grada u skladu s najboljim tradicijama evropskih glavnih gradova."
Gradonačelnik Behmen je kazao da se na političkom nivou mora pokazati da Sarajevo uistinu jeste glavni grad pa i politički simbol BiH.

– Sarajevo mora biti primjer ostatku zemlje: grad koji će uspostavljati demokratske standarde i norme tolerancije u ovoj zemlji, grad otvoren za sve, grad u kojem ćemo ljude cijeniti ne po religijskoj ili etničkoj pripadnosti, političkom mišljenju ili opredjeljenju, nego po tome koliko doprinose općem zajedničkom dobru. Drugim riječima, moramo vratiti Sarajevo ljudima koji u ovom gradu žive, gradu vratiti dostojanstvo i demonstrirati djelima, a ne samo riječima, da smo uistinu otvoren i kozmopolitski grad – rekao je Behmen te dodao da su osnovna opredjeljenja djelovanja Gradske uprave u narednom periodu definirana u Platformi o statusu organiziranja, ciljevima i zadacima gradske vlasti.

Gradonačelnik Behmen je kazao da će u tom procesu uključivati se građani i zajedno sa gradskom vlašću raditi na tome da Sarajevo kao glavni grad dobije kompetencije drukčije i šire od drugih gradova i lokalnih zajednica, da postane ekonomsko-finansijski centar i ima značajnije izvore prihoda u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave, te da dobije poseban položaj u sistemu finansiranja lokalne samouprave.

Na sjednici su verificirani mandati 28 vijećnika, koliko ih je izabrano u novo Gradsko vijeće, po sedam iz četiri gradske općine – Općina Stari Grad: Mustafa Resić, SDP, (Bošnjak), Željko Ler, SDP, (Hrvat), Tatjana Ljujić-Mijatović, SDP (Srpkinja), Suljo Agić, SDA (Bošnjak), Almedin Miladin, SDA, (Bošnjak), Harun Imamović, SDA (Bošnjak), Gradimir Gojer, Stranka za BiH (Hrvat), Općina Centar: Ferid Buljubašić, SDP (Bošnjak), Igor Stojanović, SDP (Srbin), Lidija Korać, SDP (Hrvatica), Vera Brigić, SDP (Srpkinja),  Sead Srna, SDA (Bošnjak), Muhamed Alaim, SDA, (Ostali), Lejla Somun-Krupalija, Naša  stranka (Ostali), Općina Novo Sarajevo: Džemo Tucak, SDA (Bošnjak), Mirsad Šabaredžović, BPS SH (Bošnjak), Arijana Talović, SDP (Bošnjakinja), Marin Ivanišević, SDP (Hrvat), Jelena Misita, SDP (Srpkinja), Duško Mirjanić, SDP (Srbin), Sanja Lazar, Naša  stranka (Hrvatica), Općina Novi Grad: Sejad Šenderović, SDA (Bošnjak), Fuad Husić, Stranka za BiH (Bošnjak), Salko Nikšić, SDP (Bošnjak), Hasan Hodžić, SDP (Ostali), Vojislav Terzić, SDP (Srbin), Drago Jurić, SDP (Hrvat) i Denis Muminović, BPS SH (Bošnjak).

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva