Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas ambasadora  Kraljevine Saudijske Arabije, NJ.E Eid Mohamed Althakafija koji ga je na početku susreta upoznao sa širokim spektrom aktivnosti u kulturno-obrazovnom djelovanju koje Kulturni centar „Kralj Fahd“ Sarajevo nudi. Razgovarali su i o mogućoj saradnji ovog centra sa veoma razvijenom katedrom za arapski, perzijski i turski jezik na Odsjeku za orijentalnu filologiju pri Filozofskom fakultetu. Gradonačelnik Komšić se zahvalio na svesrdnoj pomoći koju Kraljevina Saudijska Arabija od 1992. godine posredstvom posebnog komiteta za pomoć BiH pruža kroz investiranja u različite infrastrukturne projekte, projekte humanitarne pomoći, razvoj malih i srednjih preduzeća, povratak izbjeglica itd.

Tokom razgovora isticana je spremnost Kraljevine Saudijske Arabije da podrži i pomogne investicijske projekte u Bosni i Hercegovini, a sugovornici su se osvrnuli i na nedavno održan Sarajevo Business Forum na kojem se već petu godinu predstavljaju poslovne i mogućnosti ulaganja u različite oblasti. Gradonačelnik Komšić se ovom prilikom osvrnuo na projekat izgradnje poljoprivrednog kombinata za proizvodnju i preradu zdrave hrane kao projekat koji zaslužuje pažnju. U vezi s tim, ambasador je zamolio da mu se dostavi studija ovog projekta kako bi ga potom mogao prezentirati investitorima te iskazao spremnost pomoći projekte Grada Sarajeva. Saudijski fond za razvoj osigurao je sredstva za izgradnju Univerzitetske biblioteke u kampusu Sarajevskog univerziteta.

„Čekamo dolazak direktora Saudijskog fonda za razvoj kako bi se potpisao ugovor i nadamo se početku gradnje 2015. godine“, rekao je  Althakafi  te istakao da se ovim investiranjem očekuje učešće i drugih prijateljskih zemalja poput Katara, Kuvajta i dr. za finansiranjem ostalih sadržaja u Kampusu Univerziteta.

„Od velike je važnosti da se Univerzitetska biblioteka smjesti na jedno mjesto i bude dostupna studentima“, kazao je Komšić.

Ambasador je gradonačelnika upoznao sa radom međunarodnog centra za međureligijski i inerkulturalni dijalog „Kralj Abdulah“ u Beču čije je osnivanje potaknuo saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz. U cilju jačanja dijaloga među pripadnicima različitih religija, ambasador je predložio da u skorijoj budućnosti Grad Sarajevo, Međunarodni centar "Kralj Abdulah" i Međureligijsko vijeće u BiH, zajednički organiziraju simpozije u Sarajevu.