Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, zastupnik u državnom Parlamentu BiH Zlatko Lagumdžija i ambasador Kraljevine Španije u BiH NJ.E. Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin obišli su danas sarajevsku Vijećnicu, gdje se odvijaju radovi u okviru treće faze projekta obnove ovog značajnog kulturno-historijskog spomenika Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Cilj posjete bio je informiranje o dinamici radova na realizaciji Sporazuma između Ministarstva kulture Kraljevine Španije i Grada Sarajeva, kojim je odobreno milion eura, namjenski za rekonstrukciju i restauraciju fasade objekta Vijećnice.

„Veoma smo zadovoljni uloženim naporima u rekonstrukciju ovog značajnog objekta čija je simbolika višestruka, a u čemu i moja zemlja participira. Stoga želim čestitati svim učesnicima u projektu obnove a posebno Gradu Sarajevu“, rekao je ambasador San Martin nakon obilaska Vijećnice.

Željko Komšić, koji je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH bio supotpisnik Memoranduma o Sporazumu između Kraljevine Španije i Grada Sarajeva, danas je još jednom zahvalio Vladi prijateljske Španije na značajnoj donaciji u vrijednosti milion eura za projekat obnove Vijećnice.

Prema riječima gradonačelnika Behmena, uskoro bi trebala biti završena kupola čime će se osigurati da krov ne curi i da se može unutra raditi ono što je po fazama i projektima. "Krenulo se na pripremne radove koji će biti intenzivirani u proljeće, kad je u pitanju fasada. Ona se neće sva obijati nego će se zadržati onaj autohtoni dio koji vrijedi. To će biti veoma složen postupak. Bit će korišteni materijali koji su se upotrebljavali na Šenbrunu u Beču", kazao je gradonačelnik Behmen.
 
Zastupnik Zlatko Lagumdžija je kazao da je impresioniran onim što je vidio, ističući da komplimente posebno zaslužuju naši arhitekti koji vode ovaj projekat. "Oni su pokazali ne samo da znaju, nego ustvari razlikuju se od onih drugih u svijetu po tome što se u njima vidi jedan osjećaj, senzibilitet šta je ovo i ljubav prema ovome", kazao je Lagumdžija.