Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas predstavnike nevladine organizacije iz Tokija IPIL-IPIL NO KAI, koja je do danas Sarajevu donirala 1.000 sadnica japanske trešnje. Gospodin Jurišić zahvalio se još jednom Vladi Japana i ovoj organizaciji na svemu što su do sada učinili za BiH i grad Sarajevo, a posebno na sadnicama japanske trešnje koja uljepšava lice naše grada i ukupan ambijent čini ugodnijim za život.

Predsjednica organizacije IPIL-IPIL NO KAI Toshiko Ito podsjetila je da drvo japanske trešnje simbolizira mir i da je nakon Drugog svjetskog rata ono Japanu davalo snagu za napredak, te je izrazila uvjerenje da japanske trešnje i našoj zemlji mogu dati snagu i podstrek za prosperitet, a ujedno i simboliziraju trajno prijateljstvo naroda Japana i BiH.
Međutim, japanske trešnje zahtijevaju posebnu njegu i pažnju pa su predstavnici ove organizacije spremni u tome pomoći preduzeću Park koje je preuzelo obavezu sadnje i zaštite sadnica. Oni su jučer obišli lokalitete Hastahane, Mojmila, Otoke i Koševske doline na kojima su zasađene japanske trešnje i uočili su da je značajan broj njih oštećen.
Predstavnici KJKP Park, koji su danas bili prisutni na prijemu, istakli su da ovo preduzeće ima velikih problema sa nemarnim pojedincima koji lome sadnice japanske trešnje ili ih čupaju i odnose na druga mjesta misleći da one daju plodove, što uopće nije tačno.
Dogradonačelnik Jurišić stoga je uputio apel građanima Sarajeva da se sa više pažnje i poštovanja odnose prema ovom značajnom poklonu prijateljskog naroda Japana, a od preduzeća Park i MUP-a KS zatražio da pojačaju mjere zaštite ovih sadnica. 

Izvor: Gradska uprava