Gradonačelnica Semiha Borovac poziva građane Sarajeva da se sa više ekološke svijesti i odgovornosti brinu o okolnim izletištima, koje imaju namjeru posjetiti tokom predstojećih prvomajskih praznika. Ona, naime, apeluje na izletnike da ne bacaju smeće i da po odlasku ne ostavljaju iza sebe nered i male "divlje deponije" kako ne bi ugrozili naše prirodno okruženje, koje je zajednički dom svih nas.

Gradonačelnica Borovac također poziva sve nadležne organe da u skladu sa zakonom adekvatno sakcionišu pojedince koji se ogluše o ono što se zove kultura življenja. Ni u kom se slučaju ne treba dozvoliti da pojedine osobe  svojim nemarnim i indoletnim odnosom prema okolišu nadvladaju većinu, ostavljajući iza sebe neuredne i prljave parkove i druge javne površine, na kojima će se sutra igrati naša djeca. Takav odnos ovaj grad sa svim svojim vrijednostima i prepoznatljivostima, ne zaslužuje.

Jer ako želimo vratiti stari sjaj Sarajevu kao atraktivnoj turističkoj destinaciji, u kojoj će se njeni građani ali i oni koji je pohode osjećati ugodno, te  ako želimo biti ozbiljni partneri Evropi, onda moramo poštovati i njene ekološle standarde. To nam, ističe gradonačelnica Borovac, nalaže i višestoljetna tradicija i kultura življenja u kojoj je čistoća uvijek bila na prvom mjestu.

Samo sa više ljubavi i poštovanja prema svome gradu, doprinijet ćemo porastu svijesti o zaštiti prirode i okoliša, jer je čistoća ogledalo jednog grada, u ovom slučaju Sarajeva kao bh. prijestolnice.

Izvor: Gradska uprava