Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Subota, 06.02.2016 20:59 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Obilježene 22 godine od masakra na gradskoj pijaci Markale

Delegacija Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom prof. dr. Ivom Komšićem i njegovim zamjenicima Rankom Čovićem i Abdulahom Skakom, te predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom danas je u Narodnom pozorištu prisustvovala Zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća KS-a povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale građane Sarajeva u periodu opsade grada 1992.-1995.  
Vijeće ministara BiH izdvojit će 1,9 miliona KM za EYOF 2019.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka susreli  su se danas sa Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova BiH. Sastanak je inicirao gradonačelnik Komšić kako bi razgovarali o aktivnostima vezanim za efikasnu organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2019). Prema riječima ministra Osmanovića, Vijeće ministara BiH je odlučilo da u naredne četiri godine izdvoji 1,9 miliona KM za ovaj najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.   
Obilježena 22. godišnjica ubistva naših sugrađana u ulici Oslobodilaca Sarajeva

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je u Sarajevu, u ulici Oslobodilaca Sarajeva, obilježena godišnjica ubistva devet naših sugrađana i ranjavanja 16 civila. Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici Hasan Hodžić, Jasmin Smječanin i Enes Husejnović  odali su počast i položili cvijeće na mjesto stradanja. Pologanju cvijeća prisustvovale su i porodice i prijatelji ubijenih.  
Gradonačelnik Komšić primio predstavnike Mreže LIKE - Udruženja europskih gradova i regija za kulturu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je predstavnike Mreže LIKE - Udruženja europskih gradova i regija za kulturu, učesnike „Le Rendez-vous de Sarajevo“, koji se ovih dana održava u bh. prijestolnici, u organizaciji Mreže LIKE, Francuskog instituta u BiH i UNESCO-a. Delegaciju su predvodili predsjednik Mreže Michael Moglia i projekt menadžer Benedict Rident, kao i predstavnici Francuskog instituta u BiH, Donato Giuliani i Nermina Halkić.  
Gradonačelnik Komšić pozvao dr. Offermanna na nastavak saradnje

Povodom prošlosedmične odluke donatora Edmonda Offermanna o raskidanju Memoranduma o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške Projektu „Revitalizacija Trebevićke žičare“, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je danas pismo dr. Offermannu. Osvrćući se na dosadašnji angažman i saradnju dr. Offermanna i Grada Sarajeva u Projektu, gradonačelnik Komšić ga je još jednom obavijestio da je Grad Sarajevo potpisivanjem Ugovora o osnivanju prava građenja sa KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo i dobijanjem saglasnosti na isti od strane Skupštine Kantona Sarajevo i Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u potpunosti riješio imovinsko-pravne odnose i time ispunio osnovni preduvjet za nastavak daljnjih aktivnosti definiranih spomenutim memorandumom. 
Grad Sarajevo učestvuje u realizaciji projekta postavljanja turističkih obilježja na devet sarajevskih mostova

Grad Sarajevo partner je projekta „Phoenix – Kultura za budućnost“, u okviru kojeg će u narednim danima biti  postavljena turistička obilježja na devet sarajevskih mostova: Kozja ćuprija, Šeher-ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Festina Lente, Ćumurija, Skenderija, Most Suade i Olge (Vrbanja), te Ars Aevi most. Grad Sarajevo uključen je u ovu aktivnost s obzirom da je pod njegovom ingerencijom korito rijeke Miljacke. Projekat finansira Evropska unija, a implementiraju ga Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji djeluju u sklopu Ministarstva kulture i sporta FBiH.  
Gradsko vijeće uputilo Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu, u iznosu od oko 13,5 miliona KM, u javnu raspravu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 34. sjednici, kojom je predsjedavao Suljo Agić, Predsjedavajući Gradskog vijeća, usvojilo Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2016. godinu u kojem su sadržani osnovni ciljevi, te plan aktivnosti  međunarodne saradnje Grada Sarajeva u narednom periodu. Gradski vijećnici su, u nastavku sjednice, donijeli Odluku o  pristupanju  izradi izmjena i dopuna  Regulacionog plana „Gradski centar Marijin Dvor“ za lokalitet Kvadrant „B“, a u cilju preispitivanja planiranih rješenja kroz važeći planski dokument. U skladu s utvrđenim smjernicama, između ostalog, očekuje se i novi plan opremanja područja adekvatnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom.  
Delegacija Grada Sarajeva odala počast nekadašnjem gradonačelniku Sarajeva Anti Sučiću

Predstavnici Grada Sarajeva Hajrudin Ibrahimović i Mila Eminović danas su na groblju Bare, povodom 30 godina od smrti Ante Sučića, položili cvijeće i odali počast ovom bivšem gradonačelniku Sarajeva. Na groblju Bare okupili su se i saradnici i prijatelji Ante Sučića, koji je bio prvi čovjek grada Sarajeva od 1975. do 1981. godine. Ante Sučić je bio uspješan privrednik i sportski djelatnik, istinski zaljubljenik u Sarajevo čijem razvoju je posvetio cijeli svoj radni vijek. Zato je među svojim poslovnim saradnicima, ali i prijateljima i građanima bio duboko poštovan i cijenjen.