Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Četvrtak, 30.06.2016 23:06 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Čelnici Grada Sarajeva izrazili najiskreniju sućut porodicama stradalih u terorističkim napadima u Istanbulu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka danas su posjetili ambasadora R Turske u BiH, NJ.E. Cihada Erginaya povodom terorističkih napada na istanbulski međunarodni aerodrom Ataturk, u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijeno 41 a povrijeđeno oko 239 ljudi.  Tom prilikom su osudili terorizam kao čin bezumlja nad nevinim ljudima. „Šokirani smo terorističkim napadima u Istanbulu, koji ugrožavaju sve civilizacijske vrijednosti. U ime građana Sarajeva i osobno, turskom narodu i porodicama poginulih izražavamo najiskreniju sućut, a povrijeđenima želimo brz oporavak“, kazali su Komšić i Skaka.  
Gradski vijećnici usvojili Odluku o pristupanju izgradnji nove Trebevićke žičare i pratećih objekata

Na 40. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast ubijenim nevinim ljudima, u eksploziji koja se dogodila sinoć u terorističkom napadu u Istanbulu, na Aerodromu Ataturk. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o dodjeli u zakup garaže u ulici Dejzina Bikića E2 (22).Dalje su gradski vijećnici usvojili Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana „Alipašin Most VII“ – Zona C sa Odlukom o provođenju iste, po skraćenom postupku, kako je predložena te izmijenjena tokom rasprave na samoj sjednici.  
U Sarajevu održana Konferencija pod nazivom “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”

 “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”, tema je Konferencije održane danas u Sarajevu, koju je otvorio gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Sarajeva je istakao kako je ovo prva konferencija u našoj regiji koja daje priliku da se razmotre prednosti uspostavljanja dvije mreže: bosansko - hercegovačke i regionalne mreže gradova zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi, odnosno, postojanja ključne uloge gradova u prevazilaženju podjela na osnovu identiteta.  
Održana press konferencija povodom Konferencije “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”

Danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva održana press konferencija povodom održavanja Konferencije “Lokalna vlast za društva zajedničkih vrijednosti u jugoistočnoj Evropi”, u organizaciji Grada Sarajeva, Projekta društva zajedničkih vrijednosti „Club de Madrid” i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo. Govoreći o značaju održavanja ovog izuzetno značajnog međunarodnog skupa u Sarajevu, gradonačelnik Komšić je istakao da je ovo prva konferencija u našoj regiji koja govori o vrlo značajnoj temi - odnosu lokalnih vlasti za društva zajedničkih vrijednosti. „Kao gradonačelnik sam se priključio organizaciji ove konferencije, jer smatram da je naša zadaća da formiramo mrežu gradova i općina, prije svega u BiH, a onda i u cijeloj regiji s ciljem rješavanja uglavnom sličnih problema s kojima se susrećemo. Obnova društva je zadatak koji stoji pred politikom, i to prije svega na lokalnoj razini”, istakao je Komšić.  
Obilježena godišnjica ubistva naših sugrađana u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ na Dobrinji

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti, danas su, u ime Grada Sarajeva, gradski vijećnici, Enes Husejnović i Jasmin Smječanin, obilježili 21. godišnjicu ubistva naših sugrađana u Osnovnoj školi  „Skender Kulenović“ na Dobrinji. Na tom mjestu, prije 21 godinu, od granate ispaljene sa agresorskih položaja, čekajući u redu za vodu, smrtno je stradalo sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je dvanaest teže i lakše ranjeno.  
Grad Sarajevo sa 60.000 KM podržao rad javnih kuhinja

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa svojim zamjenikom Abdulahom Skakom potpisao je danas ugovore o finansijskoj podršci Grada Sarajeva javnim kuhinjama Crvenog križa Kantona Sarajevo, Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije „Caritas Vrhbosanske nadbiskupije“, Udruženja humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Udruženja humanitarne organizacije „Merhamet“ - Muslimansko dobrotvorno društvo, Narodne kuhinje „Stari Grad” i  Srpskog humanitarnog udruženja „Dobrotvor”. Prema podacima JU Kantonalni centar za socijalni rad – Sarajevo, od 22.04.2016.g., na području grada i kantona evidentirano je  3.953  korisnika toplog obroka u javnim kuhinjama.  
Gradonačelnik Komšić oštro osudio krađu biste istaknutog bh. književnika Isaka Samokovlije

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić oštro osuđuje krađu biste istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije iz parka Trg oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu, gdje se nalazila zajedno sa skulpturama književnika Meše Selimovića, Veselina Masleše, Ive Andrića, Maka Dizdara, Branka Ćopića, Rodoljuba Čolakovića i Skendera Kulenovića. „Isak Samokovlija jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca koji je iza sebe ostavio impozantan književni opus bosansko - jevrejske tematike. Krađa njegove biste predstavlja duboku povredu Samokovlijinog ugleda, ali i ugleda grada Sarajeva i njegovih građana“, kazao je Komšić, te dodao da ovo nije prvi put da se skrnave biste zaslužnih građana ove zemlje i grada Sarajeva (nedavno su ukradene biste ispred likovne akademije Mice Todorović i Voje Dimitrijevića).  
Dogradonačelnik Skaka upriličio prijem za Edina Puhala - prvaka Evrope u UBF verziji

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je danas prijem za profesionalnog boksera Edina Puhala, te mu čestitao titulu prvaka Evrope u UBF verziji, koju je Puhalo prije mjesec dana osvojio u Minhenu pobjedom nad Vaclavom Polakom. „Grad Sarajevo podržava i nastavit će podržavati kvalitetne sportiste koji to svojim radom dokazuju“, kazao je Skaka.  

Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.