Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Utorak, 30.08.2016 9:11 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2019"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Grad Sarajevo s Kantonom i Federacijom, uputit će Skoplju pomoć

U znak suosjećanja, solidarnosti i podrške sa partnerskim gradom Skopljem, Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu da se uputi pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Makedoniju. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka je u saradnji s premijerima Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Fadilom Novalićem i Elmedinom Konakovićem dogovorio pomoć. Tim povodom je Gradska uprava održala sastanke sa nadležnim institucijama Federacije BiH i Kantona Sarajevo kako bi dogovorili slanje pomoći, u prvom redu tehničke podrške za čišćenje ulica i domaćinstava, pumpi visokog pritiska za ispumpavanje mulja i vatrogasna vozila. 
Dogradonačelnik Skaka na prijateljskoj večeri sa saudijskim princom Salmanom zainteresiranim za investiranje u BiH

Saudijski princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud sastao se sinoć sa bh. zvaničnicima i privrednicima na večeri u jednom sarajevskom restoranu, kako bi razgovarali o mogućoj saradnji. Prijateljskoj večeri prisusutvao je i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka.Tokom sastanka bilo je riječi o investicijama i o potencijalnim mogućnostima saradnje i ulaganja privrednika iz Saudijske Arabije kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu.  
Zamjenik gradonačelnika Skaka i kantonalni premijer Konaković posjetili gradonačelnika Istanbula Kadira Topbaša

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka je zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem boravio u zvaničnoj posjeti gradu Istanbulu gdje se sastao sa gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbašom. Ovo je bila prilika da se nastave dogovori o međusobnoj saradnji te još jednom uputi zahvalnost za pomoć i podršku koju Istanbul pruža Sarajevu. Dogradonačelnik Skaka se zahvalio Upravi i prijateljskom narodu Istanbula na donaciji od 30 funkcionalnih i kvalitetnih „mercedesovih“ autobusa, koji su tokom protekle dvije godine isporučili sarajevskom kantonalnom preduzeću GRAS.  
Gradonačelnik Komšić otkrio komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata u talijanskoj općini Monfalcone

Talijanska općina Monfalcone organizator je susreta pod nazivom "Sjećanje i kultura. Sjećanje na Prvi svjetski rat, lekcije mira", koji je okupio gradove simbole Prvog svjetskog rata. Gradonačelnik Ivo Komšić, u sklopu Svečane ceremonije za sjećanje, otkrio je danas komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata Quota 85, na kojoj je postavljen grb Grada Sarajeva zajedno s Gradom domaćinom, te Općinom Postojna i Gradom Trevizom. Na ploči spomenika ispisano je: "Od ratnih rana do nade za Evropu bratstva i mira".  
Gradsko vijeće usvojilo Odluku o usvajanju Regulacionog plana „Kanara“ sa Odlukom o provođenju Regulacionog plana „Kanara“

Na 41. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast poginulim borcima na brdu Žuč, na današnji dan 1993. godine. Rad Gradskog vijeća je počeo usvajanjem Odluke o uspostavljanju saradnje između Grada Sarajeva i Grada Budimpešte s ciljem jačanja prijateljstva i unapređenja međusobne saradnje na svim područjima od interesa za građane ovih gradova.  
Gradonačelnik Ivo Komšić počasni član Privredne komore Italija - BiH

Predstavnik Privredne komore Italija - BiH sa sjedištem u Sarajevu, Goran Vujasin uručio je danas gradonačelniku Sarajeva prof.dr. Ivi Komšiću priznanje, te titulu počasnog člana Privredne komore Italija - BiH u cilju daljnjeg zalaganja i razvoja odnosa ove dvije zemlje. Inicijativu za dodjelu ovog priznanja pokrenuo je Pietro Baccarini, osnivač i predsjednik ove privredne komore. 
Sarajevska vijećnica je ovih dana dobila parking za bicikle

Sarajevska vijećnica je ovih dana dobila parking za bicikle, na kojem će ljubitelji dvotočkaša od sada moći svoje bicikle besplatno parkirati ispred ovog objekta. Grad Sarajevo se ovim projektom pridružuje ostalim institucijama koji su prepoznali važnost što aktivnijeg korištenja bicikala, s obzirom da je evidentna popularizacija biciklizma koja se ogleda u sve većem broju biciklista koji to prijevozno sredstvo koriste ne samo u rekreativne svrhe nego sve više i u transportne. S druge strane, razvoj biciklističkog saobraćaja u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije...  
Gradonačelnik Komšić primio u nastupnu posjetu ambasadora Grčke u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Grčke u BiH NJ.E. Georgiosa Iliopoulosa. Gradonačelnik je ambasadoru poželio uspješan mandat u BiH i nastavak dobre saradnje između Bosne i Hercegovine i Grčke, a posebno njihovih glavnih gradova. Ambasador Iliopoulos zahvalio je gradonačelniku na dobrodošlici i prijemu, te iskazao spremnost svoje zemlje da nastavi s podrškom i pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.  

Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.