Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Nedelja, 26.04.2015 6:39 h A A A  

"Sarajevo & East Sarajevo EYOF 2017"

Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti domaćini 13. Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) od 11. do 18. februara 2017. godine, na kojem se očekuje učešće 1.500 sportista iz 50 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Gradonačelnik Ivo Komšić na Samitu prijestolnica 2015. u Beogradu: gradovi predstavljaju ključne karike u procesu razvoja regija i država

Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić učestvuje na Samitu prijestolnica 2015. Na ovom značajnom beogradskom skupu, koji se održava danas u organizaciji Grada Beograda i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), učestvuje 13 lidera gradova centralne i jugoistočne Evrope, kao i visoki predstavnici Evropske komisije u Evropskom parlamentu, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i privrednika.  
Delegacija Grada Sarajeva položila cvijeće na spomen obilježje i mezar beba Dječijeg doma „Bjelave“ stradalih u požaru

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadić, u ime Grada Sarajeva položio je danas cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju „Vlakovo“, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu „Bjelave“, čime je obilježena osma godišnjica njihove smrti. Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma „Bjelave“ Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18-ero djece teže i lakše povrijeđeno.  
Gojer na obilježavanju Dana grada Novog Pazara

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva mr. Gradimir Gojer, prisustvovao je svečanostima u povodu obilježavanja Dana grada Novog Pazara. Na Svečanoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara, uz čestitke povodom Dana grada, Gojer je gradonačelniku dr. Mehi Mahmutoviću uručio monografiju Grada Sarajeva i knjigu „Sarajevski vakifi i njihovi vakufi 1462. - 2001.“, te prigodne suvenire grada na Miljacki.   
Grad Sarajevo apeluje na sve nadležne da poduzmu najenergičnije mjere oko zaštite spomeničkog blaga grada Sarajeva

Na inicijativu gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića, predstavnici Grada Sarajeva sa predstavnicima KJKP „Rad“ danas su obišli Bijelu tabiju, kako bi dogovorili i zajednički poduzeli konkretne mjere u cilju zaštite ovog kulturno-historijskog spomenika. Na ovom lokalitetu građani Sarajeva odlažu flaše, papire, kese, građevinski šut,  reflektori su razbijeni, dok su zidovi ove utvrde, išarani grafitima. I  Baruthana, koja se nalazi u neposrednoj blizini Bijele tabije, prepuna je građevinskog otpada. Gradska uprava ne samo da je do sada izdvojila preko milion KM za arheološka istraživanja i obnovu ovog vrijednog spomenika, već je poduzimala i konkretne mjere u cilju njegove zaštite.  
Gradonačelnik Komšić otvorio izložbu „Sarajevo birvaktile“

Gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić otvorio je večeras u Vijećnici likovnu izložbu „Sarajevo birvaktile“ povodom 119. godišnjice zvaničnog otvorenja ove znamenite gradske kuće. Gradska uprava Grada Sarajeva i Muzej Sarajeva, kao organizatori ove izložbe, omogućili su posjetiteljima da u narednih 15 dana uživaju u vrhunskim umjetničkim djelima koja do sada nisu bila izložena javnosti. „Izloženo je oko četrdeset djela iz veoma bogate umjetničke kolekcije Muzeja Sarajeva, koja se uklapaju u ambijent Vijećnice a daju prizore iz svakodnevnog života na gradskom bazaru, u mahalama, zanatskim radnjama, avlijama glavnog grada i okoline s kraja XIX i početka XX vijeka“, istakao je Komšić. 
Postavlja se pigmentirani asfalt na desnoj strani biciklističke staze na području općine Novi Grad

Kako je najavio gradonačelnik Ivo Komšić prilikom jučerašnjeg obilaska trase buduće biciklističke staze u novogradskoj općini, radovi na desnoj strani - od pijace Heco do Otoke, privode se kraju. Postavlja se pigmentirani asfalt smeđo-crvene boje, a ivičnjaci se farbaju u bijelo na dionici Otoka-"GRAS".  Potom će se pristupiti postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije duž staze. Općina Novi Grad planira da od Nedžarića do DZ „Kumrovec“, zasadi 780 m tzv. žive ograde, a da na lijevoj strani kod Olimpijskog bazena, izgradi jedno odmorište gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI). 
Grad Sarajevo i gradske općine pozvani da svojim razvojnim projektima učestvuju u maju na Međunarodnom ekonomskom i trgovinskom forumu u kineskoj provinciji Hebei

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je Xi Xianjuna, predstavnika Vlade kineske provincije Hebei. U organizaciji ove provincije, koja je jedna od tri vodeće ekonomije u NR Kini, od 18. do 20. maja ove godine, u gradu Langfangu, održat će se Međunarodni ekonomski i trgovinski forum. „U sklopu Foruma predviđena je konferencija, na kojoj se očekuje učešće predstavnika zemalja srednje i istočne Evrope. Pozivamo gradonačelnika Sarajeva, načelnike općina i poslovne ljude Grada da se pridruže ovom forumu i prezentiraju svoje razvojne projekte kao i mogućnosti i razloge zbog kojih vrijedi ulagati u Sarajevo i njegove općine“, poručio je Xianjun. 

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 6 °C
Izlazak sunca: 5:44
Zalazak sunca: 7:40
Vlažnost: 93%
Vidljivost: 9.99km
Pritisak: 1016.93mb
Vjetar: S 1.61k/h
Olimpijski bazen Otoka

Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.