Izaberi jezik: Bosanski Cpпckи Hrvatski English Srijeda, 30.07.2014 0:46 h A A A  

"Sarajevo - evropski most kultura 2014"

Obiljezavanje stotinu godina od sarajevskog atentata i pocetka Prvog svjetskog rata, 30 godina od odrzavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 30 godina festivala "Sarajevska Zima", 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje sarajevske Vijecnice samo su neki od dogadjaja koje Sarajevo docekuje u 2014. godini.

learn more
Dobrodošli na službene stranice Grada Sarajeva

Gradonačelnik prof. dr. Komšić čestitao najveći i najradosniji muslimanski blagdan

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić u svoje i u ime Grada Sarajeva uputio je čestitku povodom najvećeg i najradosnijeg muslimanskog blagdana - Ramazanskog bajrama mr. Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, prof. dr. Enesu Ljevakoviću, muftiji Sarajevskom i dr. Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. „Vama i svim muslimanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine želim da i ovaj Ramazanski bajram bude podstrek za širenje dobrih djela, ljubavi i brige za bližnje, susjede i prijatelje, kao i za promicanje međusobnog razumijevanja i uvažavanja“, istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Komšić u svojoj čestitki. 
Prvog dana Bajrama, 28. jula, Vijećnica će biti zatvorena za javnost

Od 17. jula, od kada traju „Dani otvorenih vrata Vijećnice“, blizu 15.000 građana i turista grada, posjetilo je ovaj simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Tokom posjete ovoj impozantnoj građevini, posjetioci iskazuju radost i oduševljenje ljepotom enterijera i umjetnički oslikanim zidovima i svodom ovog bisera kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Pred ulazom u ovaj simbol susreta civilizacija, stalno vlada gužva, pogotovo se okupljaju turisti kojima turistički vodiči pričaju o povijesti Vijećnice. Građani i turisti grada će moći besplatno posjetiti i pogledati unutrašnjost obnovljene Vijećnice do kraja jula, u periodu od 10.00 do 17.00 sati, s tim da će prvog dana Bajrama, u ponedjeljak 28. jula Vijećnica biti zatvorena za javnost.  
Mirovni maraton „Plamen mira – Flame for Peace“ započinje 28. jula u Sarajevu

Mirovni maraton, „Plamen mira – Flame for Peace“ organiziran na inicijativu Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, započet će 28. jula u Sarajevu, na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, prolazit će kroz 12 evropskih zemalja (55 gradova i mjesta), te završiti u njemačkom gradu Ahenu 21. septembra na Svjetski dan mira. Maraton će započeti paljenjem baklje mira u ponedjeljak 28. jula u 11.00 sati na Trgu djeca Sarajeva (ispred BBI-a centra). Dan prije, u nedjelju 27. jula, s početkom u 21.00 sat, također na Trgu djeca Sarajeva (ispred BBI-a centra), održat će se muzičko-scensko veče uz učešće njemačke grupe „Neogene“, sarajevske plesne grupe „Fresh generation“, te bh. pjesnika.   
Ministarstvo pravde BiH o prijenosa prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice u Sarajevu

Ponovljeni prijedlog gradonačelnika Sarajeva za donošenje odgovarajuće Odluke Vijeća ministara BiH za prijenos prava korištenja i upravljanja nad zgradom Vijećnice u Sarajevu, upućen podneskom br. 01-05-2558/14 od 27.05.2014. godine sa pratećim dokumentima, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostavio je 03.06.2014. godine Ministarstvu pravde BiH koji se o istom odgovarajuće odredio:  
U gradskoj Vijećnici održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

U veličanstvenom objektu Vijećnice, prvi put nakon njene obnove, održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Autentično obnovljena sala za sjednice Gradskog vijeća, sa drvenim klupama koje su replike onih iz 1896. godine, poslije više od pola stoljeća, ponovo je otvorila vrata gradskim vijećnicima. Predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić pozdravio je prisutne vijećnike, gradonačelnika, njegovu ekselenciju ambasadora Peter Sørensena, specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini i ostale goste, te otvorio sjednicu Gradskog vijeća.  
Gradonačelnik Komšić: Povratak u Vijećnicu je historijski trenutak za Gradsko vijeće Grada Sarajeva

„Gradsko vijeće Grada Sarajeva se zahvaljujući mnogim institucijama, evropskim državama i Evropskoj komisiji konačno vratilo u svoj dom. Obnova Vijećnice je trajala punih 18 godina. Ovo je historijski trenutak za Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pred održavanje prve sjednice u simbolu grada Sarajeva nakon obnove. Gradonačelnik Komšić je izrazio zadovoljstvo dolaskom šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Petera Sorensena, te se ovom prilikom još jednom zahvalio na izuzetnoj finansijskoj podršci Evropske unije projektu obnove sarajevske Vijećnice.  
Prvog dana otvorenih vrata, Vijećnicu posjetilo blizu 4.000 građana i turista grada, a u dane vikenda očekuje se rekordan broj posjetilaca

U četvrtak, prvog dana otvorenih vrata, Vijećnicu je posjetilo blizu 4.000 građana i turista grada, koji su bili oduševljeni ljepotom enterijera i umjetnički oslikanim zidovima i svodom ovog bisera kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine. I danas građani i turisti iz svih krajeva svijeta u velikom broju posjećuju ovu prelijepu građevinu, a u dane vikenda se očekuje i rekordan broj posjetilaca.  

Vrijeme u Sarajevu

Temperatura: 19 °C
Izlazak sunca: 5:29
Zalazak sunca: 8:12
Vlažnost: 88%
Vidljivost: 9.99km
Pritisak: 1011.85mb
Vjetar: S 1.61k/h
Vijećnica otvorena
9. maja 2014.

Virtualni prikaz unutrašnjosti VijećniceKoncert Becke filharmonije
28.06.2014.Sarajevo Grand Prix 2014
22. juni 2014.15. - 23.08.2014