Grad Beč će donirati 400.000 eura za žrtve poplava u jugoistočnoj Evropi, od čega će 200.000 eura biti upotrebljeno kao akutna pomoć, a ostatak će biti usmjeren u obnovu objekata koji su uništeni u poplavama i klizištima. Finansijska pomoć će ciljano preko humanitarnih organizacija biti upućena žrtvama u poplavljenim područjima.„Vijesti i slike, koje stižu iz zemalja pogođenih poplavama vjerovatno nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Podrazumijeva se da Beč pomaže“, izjavio je gradonačelnik Grada Beča, Michael Häupl.

Tako je nakon Skoplja, Sofije i Friedrichshafena, danas reagovao i pobratimski grad Beč na apel gradonačelnika Sarajeva prof. dr. Ive Komšića da pobratimski, partnerski i prijateljski gradovi, te međunarodne asocijacije čiji je Sarajevo član, u skladu sa svojim mogućnostima, pruže pomoć građanima poplavljenih područja na cijeloj teritoriji naše države.

Podsjećanja radi, Grad Skoplje šalje šestočlanu ekipu vatrogasaca sa vozilom i potrebnom opremom. Udruženje „Pro Sarajevo“ iz Friedrichashafena, kako je navedeno u pismu njegovog predsjednika Bernda Fuchsa, organiziralo je akciju prikupljanja donacija za Sarajevo.
 
Inače, Grad Sarajevo je u stalnom kontaktu sa Centrom za operacije spašavanja i zbrinjavanja unesrećenih ljudi u poplavama i klizištima, kako bi se odredili prioriteti o vrsti pomoći i načinu njenog dostavljanja.