Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Patrick Robinson postigli su načelni dogovor o prijenosu certificirane kopije arhiva suda u Sarajevo.

Predsjednik Tribunala zdušno je podržao zahtjev gradonačelnika za prijenos kopije arhiva kao projekat na kojem će Tribunal i Grad Sarajevo zajednički raditi u narednom periodu.

Gradonačelnik Behmen i predsjednik Robinson razgovarali su i o pitanju konačnog smještaja arhiva nakon što Tribunal okonča mandat.
Gradonačelnik je zatražio od predsjednika Tribunala da Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje će donijeti konačnu odluku o tome, prenese zahtjev da arhive budu smještene u glavnom gradu BiH i ukazao na to da  Sarajevo ima i spremnost i kapacitet da udomi arhive.

"Svjesni smo da je odluka o tome gdje će arhivi biti smješteni politička i da će biti donesena na nivou Vijeća sigurnosti, ali u smislu budućnosti, procesa pomirenja i dovršavanja procesa krivičnog gonjenja ratnih zločina, arhivi su najvažniji za Bosnu i Hercegovinu."

"Razumijem Vaša osjećanja, motive i logiku. Prijedlog koji ste iznijeli prenijet ću Vijeću sigurnosti i pošteno se pozabaviti njime", rekao je predsjednik Robinson. 

Nakon sastanka gradonačelnik Behmen i predsjednik Robinson obišli su zgradu Vijećnice.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva