Sarajevo ima velike šanse da 2014. godine bude "Europski grad kulture" i, kad se to dogodi, to će biti prvi grad s takvom titulom iz države koja nije članica Europske unije. To bi za nas značilo mnogo, ali bi to bilo veliko i za EU. To je u intervjuu Radiju Federacije BiH rekao gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, podsjetivši da su europski parlamentarci u Strazburu zatražili da Sarajevo bude prijestolnica kulture, ali da o tome konačnu odluku trebaju donijeti Vijeće Europske unije i Europska komisija. "Nedavno sam razgovarao s gradonačelnikom Grada Maribora koji će iduće godine biti ‘europski grad kulture’ i shvatio sam da grad koji dobija takav status ima ogromne mogućnosti privlačenja novca iz fondova Europske unije“, naglasio je Behmen.

Gradonačelnik Sarajeva je, govoreći o obnovi Vijećnice, podsjetio da je u tijeku treća faza njezine obnove u koju Europska komisija ulaže 10 milijuna eura.

"Vijećnica će imati one sadržaje koje je imala kad je otvorena. Tu će zasjedati Gradsko vijeće, a ta će se dvorana koristiti i za kulturne te umjetničke manifestacije. Prostore Vijećnice povremeno će koristiti gradonačelnik, a tu neće biti Gradska uprava“, istaknuo je Behmen.

Što se tiče obnove sarajevske žičare, gradonačelnik je rekao da je to donacija Švicarske koja će jednu svoju relativno novu žičaru prebaciti u glavni grad BiH. Ostale troškove za instaliranje i automatiku pokrit će Europska komisija, Kanton Sarajevo i Grad.

"I pored ogromnog turističkog značaja žičare, jedan inženjer je ovih dana rekao kako nam to nije potrebno, predloživši da se njezini ostaci konzerviraju, a da se do Trebevića uvedu kombiji. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali tko bi imao hrabrosti Sarajlijama reći da neće imati žičaru“, kazao je Behmen u intervjuu Radiju Federacije BiH.

Izvor : Fena