Gradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj sjednici usvojilo je, između ostalog, i odluke kojima su Bernard-Henri Levy, francuski filozof i intelektualac i prof. dr. Predrag Matvejević, redovni profesor na više evropskih sveučilišta, književnik i esejista, proglašeni Počasnim građanima grada Sarajeva. U obrazloženju za donošenje ovih odluka je navedeno da je francuski filozof, intelektualac i novinar Bernard-Henri Levy, pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio o zločinima agresora na BiH, posebno na grad Sarajevo.

Također, vodio je niz akcija u Parizu za pomoć građanima opkoljenog Sarajeva. Levy je autor dokumentarnog filma „Bosna“ o agresiji na BiH, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Objavio je dnevnik koji je vodio tokom rata pod nazivom „Ljiljan i pepeo“.

Prof. dr. Predrag Matvejević, rođen u Mostaru, bosanski i hrvatski pisac i državljanin Italije, član je Akademija nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine.

Kao književnik i esejist Matvejević je učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na državu BiH. Inače, je redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, La Sapijeza Sveučilišta u Rimu i Sveučilišta Sorbona u Parizu.

Predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije i Italije Metvejeviću su već dodijelili odlikovanja.