Tekst o dječaku Dženanu Salkoviću, koji brine o bolesnoj majci i sestri Kristini, mnoge je ganuo i ponukao da pomognu. Neuslovni dom u ulici Soukbunar na broju šest jučer je posjetila i gradonačelnica Semiha Borovac. Bila je vidno razočarana onim što vidi, ali i ugodno iznenađena ponašanjem i hrabrošću dječaka.

– Dolaskom želim pokazati suosjećanje. Žive u teškim uslovima i prvenstveno zahvaljujem "Dnevnom avazu", koji nas je upoznao s njihovim problemima. Pohvale za Dženana, koji sam brine o problemima te pokušava pronaći rješenje. Pored toga što brine o mlađoj sestri i što pomaže majci i brine o njenom zdravlju, on je odličan učenik. Ujedno je sin, učenik, otac i hranitelj – rekla je Borovac.

Mnogi su posjetili ovu porodicu u želji da pomognu i upoznaju malog heroja Dženana.

– Mnogo se ljudi javilo da nam pomognu bilo novčano, hranom, školskim priborom… Zahvaljujem svima, jer je meni i mojoj djeci svaka pomoć dobrodošla – kazala nam je dječakova majka Jasna.

Gradonačelnica nam je, nakon posjete, rekla da će razgovarati sa Mirsadom Poturković, direktoricom Centra za socijalni rad.

– Potrebno je da ih socijalni radnici obiđu i uvjere se kako žive kako bi im mogli obezbijediti redovna novčana primanja. Općina Centar bi trebala uzeti slučaj na razmatranje, a to je nemoguće bez dolaska – dodala je Borovac.

Pomoć Općine Centar

Za dvije godine, do sada sam jednokratnu pomoć dobila od Općine Centar, gdje je Osmo Babić, pomočnik načelnika za socijalna pitanja, osigurao 3.350 KM za kiriju i lijekove. Od Zavoda za socijalni rad jednom sam dobila 114 maraka – kaže Jasna Salković.

Izvor: Dnevni avaz