Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa zamjenikom Josipom Jurišićem primila je danas dr. Ake Bjorna, koordinatora i šefa Medicinskog programa Švedske u Bosni i Hercegovini koji se implementira punih 12 godina. Prijemu su prisustvovali dr Senad Maksić sa Ortopedske klinike i Mirsada Zećo, predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

– Zahvaljujući ovom programu, poboljšan je kvalitet zdravstvenih usluga i kapacitet zdravstvenih ustanova na zadovoljstvo zdravstvenih radnika ali i građana Sarajeva i BiH. Izuzetno cijenimo što su kroz ovaj program naši ljekari imali mogućnost da se educiraju, razmjene znanja i vještine, te da to prenesu tokom svakodnevnih obavljanja medicinskih i hirurških zahvata po metodama koje do tada nisu bile dostupne našim stručnjacima – istakla je gradonačelnica Borovac, te izrazila želju da se kontakti i saradnja koji su ostvareni između švedskih i domaćih zdravstvenih radnika nastavi i ubuduće.

Istakavaši značaj ovog projekta, dogradonačelnik Jurišić rekao je da kroz ovakve programe želimo da nadoknadimo izgubljeno vrijeme na profesionalnom i stručnom planu, kako bi stručnost, iskustva i predanost švedskih ljekara pomogla u educiranju mladih stručnjaka i ljekara i unapređenju kapaciteta zdravstva u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Zahvalivši se na prijemu, dr Ake Bjorn istakao je da je ova saradnja u proteklih 12 godina rezultirala profesionalnim i prijateljskim kontaktima švedskih sa bh. ljekarima. On je, ovom prilikom, izrazio nadu u nastavak implementacije ovog programa u BiH. Zahtjev je, istakao je dr. Bjorn, predat nadležnoj instituciji u Švedskoj da se sličan program nastavi implementirati u narednih pet godina.

U ime menadžmenta KCU u Sarajevu i Ortopedske klinike dr Senad Maksić zahvalio se Vladi Kraljevine Švedske, švedskim ljekarima, a pogotovo d. Bjornu za nesebičnu zdravstvenu i stručnu pomoć, te podcrtao da bi bilo veoma važno da se ovaj program nastavi implementirati s obzirom na ostvarene rezultate na ovoj Klinici.

Mirsada Zećo, predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kazala je da je u saradnji sa Švedskim medicinskim centrom za izbjeglice, univerzitetskim bolnicama u Linkopingu, Štokholmu, Geteburgu, Lundu, a pod okriljem Vlade Kraljevine Švedske pokrenut ovaj program.

U proteklih 12 godina, zahvaljujući ovom programu, 120 pacijenata uspješno je evakuirano; preko 2500 pacijenata je zbrinuto u BiH; obavljeno je 320 posjeta u BiH od strane 67 švedskih doktora i medicinskih sestara; 105 zdravstvenih stručnjaka iz BiH je bilo na obuci i edukaciji u Švedskoj; unaprijeđene su tehnike za optimalno korištenje odgovarajuće opreme, a uspostavljeni su mostovi saradnje kako između ljekara bh. entiteta, tako i između domaćih i švedskih ljekara ne samo sa Ortopedije, već i sa Klinike za očne bolesti, Klinike za uho, grlo i nos, Klinike za neurohirurgiju, Klinike za vaskularne bolesti…

Izvor: Gradska uprava