Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović i zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Aida Habul sa saradnicima primili su danas članove Gradskog vijeća, te predstavnike kulturnih i omladinskih institucija pobratimskog Grada Magdeburga, koji su u studijskoj posjeti našem gradu.

– Današnji susret doživljavam kao okupljanje prijatelja, ali i partnera koji namjeravaju da realizuju brojne projekte na polju kulture, sporta i privrede. Gradska uprava otvorena je za nove ideje i poticaje koji će doprinijeti jačanju i unaprjeđenju saradnje između Sarajeva i Magdeburga: počev od razmjene studenata, kulturnih i sportskih sadržaja, preko uvezivanja univerziteta i kontakata naših privrednih komora – istakao je dogradonačelnik Mitrović, te se u ime građana Sarajeva zahvalio pomoći gradu Magdeburgu, koju je pružio sarajevskoj Srednjoj muzičkoj školi, Univerzitetu, našim komunalnim preduzećima.

Vijećnik u Gradskom vijeću Magdeburga Rainer Loehr istakao je da su naša dva grada doživjela sličnu prošlost ali da su okrenuti budućnosti i spremni su na zajedničku saradnju. On je predstavnike Grada Sarajeva upoznao sa planom programa za obilježavanje 30 godina partnerstva Magdeburga i Sarajeva sljedeće godine. Dogradonačelnik Mitrović dodao je da Magdeburg i Sarajevo trebaju proširiti područje zajedničke saradnje, te da će i Grad Sarajevo ponuditi sličan program za obilježavanje jubileja partnerstva naša dva grada.

Tokom višednevne posjete Sarajevu, delegacija Grada Magdeburga susrela se sa književnicima, rediteljima, muzičarima, novinarima i mladima grada Sarajeva, kako bi razmijenili iskustva s ciljem uspostavljanja čvršće saradnje između ova dva grada.

Izvor: Gradska uprava