Izvor fotografije: http://aa.com.tr

      Čelnici-Grada-Sarajeva-uputili-telegram-sućuti-porodici-bivšeg-gradonačelnika-Salke-Selimovića

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka  i zamjenici Ivica Šarić i Milan Trivić uputili su danas telegram saučešća porodici preminulog Salke Selimovića, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, dobitnika Šestoaprilske nagrade i uglednog privrednika.

„Sarajevo je tokom svoje duge historije imalo mnogo velikih i značajnih ljudi, mnogi su utkali svoje živote u rast i razvoj našeg grada gdje se spajaju i stotinama godina zajedno žive i istok i zapad. Salko je, bez sumnje, jedan od njih i to poseban“, naveli su u telegramu.

Salko Selimović je dužnost gradonačelnika obavljao od 1987. do 1989. godine. Rođen 1935. godine u Travniku. Osnovno obrazovanje završio u Sarajevu, a srednje – Srednja tehnička škola – u Zagrebu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Ljubljani. Postdiplomsko obrazovanje stekao u Rusiji – Lenjingradski politehnički institut. Specijalizaciju obavio u Njemačkoj (Hajtkamp Wanajkle) i Engleskoj (Folkestone).

Radio je u “Energoinvestu” u svojstvu glavnog direktora Tvornice termičkih aparata, te direktora Fabrike vagona i kontejnera “Vaso Miskin Crni”.

Nalazio se na dužnosti generalnog direktora Fabrike motora “FAMOS”, predsjednika Privredne komore Bosne i Hercegovine, ministra u Vladi BiH, te generalnog direktora “Feroelektra” Sarajevo.

Sahrana i komemoracija na sarajevskom groblju Bare bit će obavljeni sutra, 16. septembra 2017. godine.