Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport, Ramiz Kadić, danas je sa saradnicima u Vijećnici upriličio prijem za čelnike Međunarodne sankaške federacije (FIL), koji će u našem gradu održati godišnji sastanak Predsjedništva i Izvršnog odbora ove organizacije.

Kadić se u ime Grada Sarajeva i njegovih građana zahvalio na podršci koju ova federacija godinama pruža članovima Sankaškog saveza BiH kako bi osposobili sankašku, bob i skeleton stazu na Trebeviću za održavanje ljetnih treninga na sankama na točkovima. Tako je Međunarodna sankaška federacija obezbijedila donaciju od 15 sanki na točkovima, 15 kaciga i 17 pari specijalnih patika, u ukupnoj vrijednosti od 143.000 KM,

Prema riječima Josefa Fendta, predsjednika  Međunarodne sankaške federacije, ova organizacija i Međunarodni olimpijski komitet (IOC) su spremni da finansiraju obnovu staze. Kadić je na to kazao da će Grad Sarajevo, zajedno sa Sankaškim savezom BiH i Olimpijskim komitetom BiH  uputiti inicijativu za obnovu staze Međunarodnom olimpijskom komitetu.
Obnovom staze stvorila bi se mogućnost da sankaška takmičenja na ovoj stazi opet budu uvrštena u kalendar takmičenja Svjetske sankaške federacije i Bob i skeleton svjetske federacije.
Inače, staza na Trebeviću je jedini olimpijski objekat koji je bio korišten u 100% kapacitetu. Sarajevo je svake godine imalo tri trke Svjetskog kupa, a nekada i više. 
Bob staza je napravljena za potrebe 14. Zimskih olimpijskih igara, održanih u Sarajevu 1984. godine. Služila je za takmičenje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju, a bila je najzahtjevniji i najskuplji projekat Olimpijade. Važila je za najbržu, ali i jednu od najsigurnijih u svijetu. U ratu devedesetih godina je većim dijelom uništena. Uništeni su prateći objekti bob staze, kablovi, izolacije.