Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Narodnom kazalištu, održana Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina. Svečanu sjednicu je otvorila predsjedateljica Skupštine KS Mirjana Malić koja je nazočnima i građanima Sarajeva čestitala Dan državnosti BiH. Podsjetila je da su na današnji dan, prije 69 godina, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, postavljeni moderni temelji države Bosne i Hercegovine, te ovom prilikom spomenula i pozdravila vijećnike ZAVNOBiH-a Ljubu Babića i Mirka Perkovića, koji su živi svjedoci ovog značajnog događaja. Uslijedilo je potom intoniranje himne BiH u izvođenju hora „Ponanima“, te odavanje počasti sugrađanima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak. U prigodnom govoru povodom Dana državnosti BiH, obraćajući se nazočnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih razina vlasti u zemlji i ostalim uzvanicama, potpredsjednik SABNOR-a BiH Muhamed Bešić je kazao: „ZAVNOBiH predstavlja logičnu i ključnu – pravnu, političku i povijesnu kariku u često prekidanom razvoju bh. državnosti. U svojoj političkoj i socijalnoj suštini, ZAVNOBiH je dvostruka realizacija ravnopravnosti, naroda prema narodu, ali i čovjeka prema čovjeku. On je sastavni dio bh. ustavne povijesti, a njegovi zaključci su suštinska preambula svakog budućeg bh. ustavnog sustava“.

Prema Bešićevim riječima, „ZAVNOBiH je normativna realizacija bh. suštine. On je rezultat konsenzusa svih naroda BiH, njihovih političkih lidera i predstavnika vjerskih zajednica. Postignuta načela ne mogu se opozvati, ignorirati niti zaboraviti. Nema brisanja povijesti!“

U nastavku Zajedničke svečane sjednice upriličena je i ceremonija dodjele nagrade Grada Sarajeva „Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012.“ u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i svjetskih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Prvi dobitnik nagrade „Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012. je bh. pjesnik Milorad Pejić, autor zbirke pjesama „Hyperborea“, koju mu je uručio gradonačelnik Alija Behmen. Pored novčane, ovogodišnji laureat ove međunarodne godišnje poetske nagrade, dobio je Povelju i skulpturu našeg kipara Adisa Fejzića, koji trenutno živi i radi u Australiji.

Pjesnik Pejić zahvalio je na nagradi te istaknuo: „Ovo je za mene velika nagrada, veća od Oskara! Želim je podijeliti najprije s Gradom Sarajevom, koji ju je za sebe i ustanovio, zatim sa svojim prijateljima, koji su sve ove godine bili uz mene i koji su me zapravo nagovorili da objavim svoju knjigu, te ovu nagradu želim podijeliti i s velikim Makom Dizdarom. Danas se osjećam posebno, kao da sam došao u kuću dobrog domaćina, a red je i kod nas i svugdje u svijetu, da se domaćinu nešto ponese, ja sam ponio najbolje što sam imao, a to je moja  knjiga Hyperborea i drago mi je da se domaćinu dopala“.

Predsjednik Odbora za dodjelu nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar, književnik Hadžem Hajdarević je kazao da je Odbor zadužio istaknute autore iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH da selektiraju iz svojih sredina po pet naslova. Konkurirao je 21 autor sa svojim rukopisima“. Književnik Hajdarević je dodao da je Pejićeva knjiga pjesama „Hyperborea“ „jedna vrhunska poetska alegorija o potrazi za mirom, srećom, unutarnjim zadovoljstvom…“

Glumac Nusmir Muharemović pročitao je pjesmu „Poruka“ Maka Dizdara, a glumica Nina Đogo pjesme „Novi Zeland“ i „Hyperborea“ iz nagrađene zbirke „Hyperborea“ Milorada Pejića.

Inače, nagradu „Slovo Makovo/Mak Dizdar“ utemeljio je Grad Sarajevo Odlukom Gradskog vijeća na svojoj srpanjskoj sjednici 2012. godine. Nagrada Slovo Makovo/Mak Dizdar se dodjeljuje najboljem kandidatu za najbolje poetsko djelo objavljeno u prethodnoj godini na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Nagradu dodjeljuje Grad Sarajevo u suradnji s Fondacijom Mak Dizdar, Udrugom Društva pisaca u BiH i Fondacijom PEN Centra BiH.