Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u petak 23.11.2012. godine, s početkom u 13.30 sati, u Narodnom pozorištu, održat će se Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina. Potpredsjednik SABNOR-a BiH Muhamed Bešić prigodnim govorom obratit će se zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru i predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji. U nastavku Zajedničke svečane sjednice bit će upriličena i ceremonija dodjele nagrade Grada Sarajeva „Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012.“ u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i svjetskih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Prvi dobitnik nagrade „Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012., koju je utemeljio Grad Sarajevo Odlukom Gradskog vijeća na svojoj julskoj sjednici ove godine, je bh. pjesnik Milorad Pejić, autor zbirke pjesama „Hyperborea“, koju će mu uručiti gradonačelnik Alija Behmen.

Nagradu dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem Društva pisaca u BiH i Fondacijom PEN Centra BiH. Pored novčane, ovogodišnji laureat ove međunarodne godišnje poetske nagrade, dobit će Povelju i skulpturu.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ove događaje i o njima informišu javnost.