Dan-državnosti-Nad-Sarajevom-će-se-zavijoriti

U subotu, 25. novembra 2017. godne, kada će Bosanci i Hercegovci proslavljati Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nad glavnim gradom, na brdu Hum, zavijorit će se najveća zastava BiH na najvišem jarbolu u Sarajevu.

– Jarbol i zastava će biti postavljeni na brdu Hum kako bi preglednost sa svih strana u Sarajevu bila dobra i kako bi se vidjeli sa svih strana – kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

jarbol 2

Grad Sarajevo je rebalansom budžeta, koji je usvojen u septembru ove godine, između ostalog, planirao izgradnju jarbola, najvećeg u Sarajevu, s najvećom zastavom BiH. Dan uoči državnog praznika sve je spremno za ceremoniju podizanja zastave.

“25. novembar je dan kada slavimo našu državu. Zakonski je propisano da se na taj dan ističu zastave i mi ćemo na taj dan istaći najveću zastavu u Sarajevu i to će biti naš izraz poštovanja prema našoj jedinoj i najvoljenijoj domovini Bosni i Hercegovini” – kazao je tim povodom gradonačelnik Skaka.

Postavljanje jarbola i državne zastave poklon je Grada Sarajeva građanima i državi povodom obilježavanja Dana državnosti i doprinos promociji vrijednosti koje Bosna i Hercegovina njeguje.

Nacionalno obilježje BiH, dimenzija šest puta 12 metara zavijorit će na najvišem jarbolu u BiH, visine 30 metara.

jarbol 3