Višečlana delegacija Grada Beča, predvođena Christianom Oxonitschem, gradskim vijećnikom, zaduženim za obrazovanje, omladinu, informiranje i sport, tokom dvodnevne posjete Gradu Sarajevu, obišla je Olimpijski bazen "Otoka Meander", gdje se upoznala sa uvjetima i aktivnostima na ovom sportskom objektu.

Gosti iz Beča posjetili su i Dječiji dom "Bjelave" u kojem trenutno boravi 109-oro djece.

– Prošle godine desetero djece posjetilo je Beč, kada je ustanovljena stalna saradnja o uzajamnim posjetama djece bez roditeljskog staranja ovih dvaju gradova – rekao je Zelić, te dodao da s Bečom putem Gradske uprave Grada Sarajeva ovaj dom ima izvanrednu saradnju.
Dječija sela su potekla iz Austrije, kada su nakon Drugog svjetskog rata domovi za djecu pretvarani u dječija sela.

– Smatrali su da je to humaniji oblik zaštite djece. Ovakvi domovi u svijetu ne postoje, ili postoje, ali s mnogo manjim brojem djece. Austrija je otvorila 150 dječijih sela po svijetu – kaže Zelić.

Predstavnici Doma i delegacije Grada Beča razmijenili su iskustva o tome kako preventivno djelovati da domovi i sela ne bi bili puni.

– Imamo dugu tradiciju zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja i intervencija kod kriznih situacija. U doba kriznih situacija porodice se teže snalaze za finansiranje, ali mi, prije svega, zbrinjavamo porodicu i njima dajemo podršku, pomažemo im da riješe probleme, tako da posljednja instanca bude smještanje djece u domove i sela – kazao je Christian Oxonitsch.

Posjetivši Muzej sarajevskog atentata, delegacija iz Beča pogledala je Stalnu izložbenu postavku "Sarajevo 1878.-1918.". U razgovoru s rukovodstvom Muzeja bilo je riječi o prošlosti dviju zemalja zbog čega je baš ovaj muzej odabran kao destinacija za posjetu austrijske delegacije.

– Posljednjih godina otvorili smo i jedno novo poglavlje. Željeli bismo da promijenimo dijalog ljudi, koji je uzrokovan posljednjim ratom, i damo svoj doprinos na putu ka Evropskoj uniji. Tada bi ovakve posjete imale još veći smisao – dodao je Oxonitsch.

Izvor: Služba za odnose s javnošću i FENA