Delegacija Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koju je predvodio vijećnik Velija Kadić, a u kojoj su se nalazili i vijećnici Mustafa Lačević, Ana Baltić, Slavica Pajo i Dunja Rašević, te stručni savjetnik u Gradskom vijeću Dubravka Muminović-Klašnja i pomoćnica gradonačelnice Firdevsa Bračković, boravila je u zvaničnoj posjeti pobratimskom Gradu Veneciji. Zvaničnim susretima u Veneciji prisustvovali su i generalni i izvršni direktor Projekta Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić i Amila Ramović.

Predstavnike Grada Sarajeva primili su najviši predstavnici Grada Venecije – gradonačelnik Massimo Cacciari, predsjedavajući Gradskog vijeća Renato Boraso i ministrica kulture Luana Zanella. U toku posjete upriličen je susret i sa predstavnicima svih političkih partija koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Venecije, te organizirana specijalna svečana i radna sjednica GV-a Venecije posvećena daljnjem razvoju i obogaćivanju odnosa gradova pobratima. G

radonačelnik Cacciari je iskazao riječi divljenja za građane Sarajeva koji su uspjeli ponovno roditi svoj grad, u kulturi, politici, ekonomiji, grad koji je nedavno bio blizu kolapsa, učinivši sve da preuzme ponovno historijsku ulogu prijestolnice. On je potvrdio da će Grad Venecija nastaviti da bude partner projekta Ars Aevi u procesu izgradnje muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Vijećnik Velija Katica zahvalio se Gradu Veneciji na prijateljskoj i dragocjenoj podršci koju je pružao građanima Sarajeva u vrijeme opsade i pozvao predstavnike Venecije da posjete Sarajevo kako bi nastavili razgovore o saradnji dva grada.

Informirajući vijećnike Venecije o aktuelnim programima razvoja grada Sarajeva, pomoćnica gradonačelnice Firdevsa Bračković predstavila je projekat rekonstrukcije Vijećnice i pozvala Grad Veneciju da podrži aktivnosti koje Grad vodi u cilju obnove ovog značajnog kulturno-historijskog spomenika. Gospođa Bračković zahvalila se Gradu Veneciji na podršci projektu Ars Aevi, uvjerena da ona neće izostati i u predstojećim fazama razvoja ovog projekta.

Enver Hadžiomerspahić, generalni direktor Projekta Ars Aevi zahvalio se Gradu Veneciji na ulozi u procesu formiranja Kolekcije Ars Aevi, na djelovanju i internacionalnoj promociji Projekta Ars Aevi, kao i na saradnji u organizaciji paviljona BiH na Venecijanskom bijenalu 2003. godine.

On je, također, istakao sudjelovanje Grada Venecije u pripremi preliminarnih arhitektonskih projekata za Muzej/Centar Ars Aevi i pozvao Grad Veneciju da bude domaćin izložbi "ArteFacts: Decenija umjetnosti Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu" u periodu održavanja Venecijanskog bijenala 2009. godine.

Izvor: Gradska uprava