Zamjenici gradonačelnika Igor Kamočaji i Miroslav Živanović predstavljaju Grad Sarajevo u radu 9. sastanka Strasbourg kluba, mreže gradova okupljenih oko Grada Strasbourga, evropske prijestolnice ljudskih prava i demokratije. 9. sastanak koji se održava 27. i 28. juna posvećen je temi pod nazivom „Obnova povjerenja između građana i izabranih predstavnika: kojim lokalnim akcijama do kojeg evropskog uticaja“. Predstavnici gradova članova Strasbourg kluba učestvuju u debati o načinima približavanja građana izabranim lokalnim predstavnicima sa posebnom pažnjom usmjerenom na potrebu da se evopska ideja održi na lokalnom nivou.

U fokusu rada ovog sastanka je i program Evropske unije „Evropa za građane“ koji nudi mogućnosti sufinansiranja za mreže gradova koji djeluju u zajedničkom interesu vođeni fundamentalnim vrijednostima Evropske unije, demokratskim principima i učešćem građana.

Sastanak ima namjeru da utvrdi prijedlog projekta koji će, u ime Strasbourg kluba, biti ponuđen ovom programu Evropske unije.