Delegacija-Grada-Sarajeva-odala-počast-Aliji-Izetbegoviću-povodom-14

Delegacija Grada Sarajeva je polaganjem cvijeća na mezaru i učenjem Fatihe odala počast rahmetli Aliji Izetbegoviću prvom predsjedniku nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnom komandantu Armije RBiH, povodom 14. godišnjice od njegove smrti.

U ime Grada Sarajevo cvijeće su položili Edina Gabela, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Amina Deljković, pomoćnica gradonačelnika i Vedad Deljković, gradski vijećnik. Oni su položili cvijeće i na spomen-obilježju svim šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju na Kovačima.

cvijece 2

Alija Izetbegović je nakon prvih parlamentarnih izbora održanih 1990. godine imenovan za predsjednika Predsjedništva BiH, koji je na toj funkciji, nakon održanog referenduma o nezavisnosti BiH, potpisao odluku kojom Republika Bosna i Hercegovine obnavlja nezavisnost i postaje međunarodno priznata država.

 

Tokom cijelog svog aktivnog političkog života važio je za jednog od najznačajnijih političara u modernoj historiji BiH. Preminuo je na današnji dan, 19. oktobra 2003. godine u 78. godini života.