Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Grada Sarajeva je zajedno sa delegacijama svih nivoa vlasti u zemlji položila cvijeće i odala počast poginulim braniteljima našeg grada i zemlje. Gradonačelnik Ivo Komšić sa zamjenikom Rankom Čovićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić sa zamjenicima Mirom Lazovićem i Gradimirom Gojerom odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra.

Gradonačelnik Komšić naglasio je da je u kolektivnoj svijesti građana širom BiH 25. novembar ostao kao vrlo značajan datum.

„Kada je prije 72. godine u antifašističkoj borbi Bosna i Hercegovina utemeljena kao federalna jedinica buduće zajedničke države, formirana je kao višenacionalna zajednica ravnopravnih naroda. To je vrijednost koja se mora čuvati i ne smijemo je nikada izgubiti“, kazao je Komšić.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Gradimir Gojer kazao je da je ovo najvažniji dan za BiH u godini.

 „Odluke koje su svojedobno donesene o tome da je Bosna i Hercegovina i srpska i hrvatska i muslimanska odnosno, bošnjačka, predstavljaju temeljne odluke. One  traju i život ih nije korigirao. Samim tim što ih život potvrđuje, smatram da su najbitnije odluke za život svih građana u ovoj državi“, istakao je Gojer.

Delegacija Grada Sarajeva posjetila je mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i mezarje Stadiona Koševo,  Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine,  Spomen-park Vraca, te Spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBIH-a, gdje je položila cvijeće i odala počast šehidima, palim borcima, braniteljima našeg grada, kao i antifašistima i patriotima koji su sebe i svoj život ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.