Delegacija Grada Sarajeva koju predvode gradonačelnica Semiha Borovac i predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević nalazi se u prvoj zvaničnoj posjeti Gradu Podgorici. Delegacija je u popodnevnim satima doputovala u Podgoricu gdje ih je dočekao domaćin Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice sa saradnicima. Po dolasku gradonačelnici Sarajeva i Podgorice dali su izjave za novinare.

Čestitajući nezavisnost države Crne Gore, Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva kazala je kako ova posjeta predstavlja početak saradnje dva glavna grada, koja će svakako produbiti i saradnju između građana i samih država.
"Sarajevo i Podgorica imaju toliko toga zajedničkog,  prije svega na multinacionalnom i multikulturalnom planu. U obavljenim razgovorima vidi se da bolju saradnju možemo uspostaviti u domenu privrede, kulture i sporta.
U toku dana razgovarat ćemo i o modelima organizacije glavnih gradova, u pripremi Konferencije Unije glavnih gradova Centralne i Jugoistične Evrope koja će se održati u Sarajevu u periodu od petog do sedmog oktobra, kazala je Borovac.

Naglašavajući da je ovo prva posjeta delegacije iz Sarajeva Mugoša je kazao da se sadržaj razgovora dvaju delegacija ticao modela funkcionisanja glavnih gradova, koji se manje više ne razlikuju.
"Smatramao da organizatori neke bolje komunikacije,  informisanosti i saradnje između naroda pripada glavnim gradovima i  gradskim upravama. U razgovoru sa gostima uvideli smo mogućnost unapređenja univerzitetske saradnje, koja već postoji  i brojnih sličnih tema između ova dva grada.  Crna Gora i njen glavni grad mogu biti ponosni na jedan nefingirani pravi suživot više nacija, kultura, konfesija. Pored saradnje gradskih administracije potrebno je i kvalitetnije razmenjivati informacije.", kazao je Mugoša.

On je također kazao da su goste upoznali sa Zakonom o glavnom gradu, novim Statutom, sa organizacijom novih gradskih općina, sa izgradnjom nove infrastrukture, sa transformacijom, kao i sa predstojećim novim izbornim ciklusom.

Tokom dana organizovani su radno-ekspertski stolovi  na kojima su se razmjenjivala iskustva iz domena razvoja lokalne samouprave, odnosa sa građanima, sardnje sa NVO sektorom i međunarodne saradnje .

izvor: Gradska uprava