Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Semihom Borovac a u kojoj se nalaze gradski vijećnici Idriz Hodžić i Fikret Mahmutović, te resorni pomoćnici gradonačelnice, boravi u uzvratnoj radnoj posjeti slovenačkoj Općini Izola.

Prilikom zajedničkih i odvojenih sastanaka predstavnika Grada Sarajeva i Općine Izola razgovarano je o načinu funkcioniranja gradskih uprava, nadležnostima i finansiranju, kao i o konkretnim projektima. Općina Izola  veliku pažnju poklanja mladima (za koje je u posljednjih nekoliko godina izgrađeno 150 stanova), podsticanju nataliteta kroz razne oblike stimuliranja bračnih parova, zatim edukaciji uposlenika Gradske uprave, te stvaranju uvjeta za razvijanje lokalnog biznisa i turizma.

"Za nas su iskustva Općine Izola kao jedinice lokalne samouprave vrlo značajna zbog primjene evropskih normi i standarda budući da je Republika Slovenija već godinu dana punopravan član Evropske unije, a BiH je na putu evropskih integracija. Mi smo opredjeljeni za evropsku budućnost i zbog toga kao glavni grad želimo u naš sistem inkorporirati standarde EU.", izjavila je novinarima u Izoli gradonačelnica Semiha Borovac.

Tokom službenog boravka u Izoli dogovoreni su i konkretni pravci buduće saradnje Grada Sarajeva i Općine Izola. Tako je u oblasti obrazovanja dogovoreno da se obavi razmjena učenika ugostiteljsko-turističkih škola. Svaka posjeta rezultirala bi prezentacijom svojih nacionalnih kuhinja koju bi pripremali isključivo učenici. Prihvaćena je ponuda za povezivanje Fakulteta za turizam iz Kopra sa sarajevskom Turističkom zajednicom s obzirom da ovaj Fakultet uživa dosta visok rejting u regiji i državi.

Predstavnici Grada Sarajeva uputili su poziv za učešće kulturno umjetničkih društava sa ovog područja na "Baščaršijskim noćima" i Međunarodnom festivalu folklora u Sarajevu, te su prihvatili poziv Zajednice talijanske manjine da se u njihovim prostorima u Izoli organiziraju izložbe sarajevskih umjetnika ali i da se njihovi umjetnici predstave sa svojim ostvarenjima u Sarajevu.

U oblasti turizma dogovorena je konkretna saradnja u realizaciji projekta turističke signalizacije koji je pokrenula Gradska uprava Grada Sarajeva na način da se preuzmu iskustva Općine Izola u ovom segmentu.

U oblasti komunalnih poslova dogovoreno je da Gradska uprava Grada Sarajeva preuzme iskustva Općine Izola posebno u izboru i nabavci sredstava za održavanje komunalne higijene. Razmijenjena su iskustva i na polju zaštite stare gradske jezgre u pogledu obnove fasada, te poštivanja komunalnog i kućnog reda.

Gradonačelnica Sarajeva susrela se sa građanima Izole porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su se zanimali za situaciju u BiH i njenom glavnom gradu. Također je delegacija Grada Sarajeva posjetila Zajednicu talijanske manjine u Izoli.

Izvor: Gradska uprava