Delegacija gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i EYOF-a, boravila je u višednevnoj posjeti norveškom gradu Lillehammeru, gdje je prisustvovala ceremoniji odbrojavanja godišnjice od početka  Zimskih olimpijskih igara mladih 2016. godine (Youth olimpic games Lillehammer YOG-a 2016). Posjeta se realizuje u okviru projekta Nansen dijalog centra Sarajevo “Sport povezuje Lillehammer i Sarajevo”, a koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

U cilju što bolje pripreme za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2017., članovi delegacije obišli su borilišta za alpsko skijanje, slobodni stil i snowboard u alpskom centru Hafjell, bob i sankašku stazu u Hunderfossenu, staze za biatlon i cross country na skijaškom stadionu Birkebeiner, olimpijsko selo, dvoranu za umjetničko klizanje u Hammaru, te kratku stazu za brzo klizanje u Gjoviku. To je bila prilika da se na licu mjesta porazgovara sa upraviteljima borilišta o načinu njihovog održavanja, te organizovanja i realizacije takmičenja.

Članovi delegacije učestvovali su također na ceremoniji “Fakkelprisen” u centru grada, koja je nakon “povorke baklji” završena zvaničnom dodjelom nagrada i muzičkim spektaklom.