Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjanom Ljujić Mijatović i Salkom Nikšićem  danas su upriličili prijem za višečlanu delegaciju gradskih vijećnika pobratimskog Grada Istanbula. Prijemu su još prisustvovali zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović, predsjednica i članovi Komisije za međunarodnu saradnju Gradskog vijeća Lejla Somun – Krupalija, Igor Stojanović i Vedrana Vikić,  te sekretari Gradskog vijeća i Gradske uprave Safet Krajišnik i Milorad Kojović. U istambulskoj delegaciji se nalazi 17 vijećnika, a predvodi ih gradska vijećnica Derya Yanik. 

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić Mijatović gostima iz Istanbula je poželjela dobrodošlicu i ugodan boravak u Sarajevu, te ih je kratko upoznala sa funkcijama i djelovanjem Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen osvrnuo se na petnaestogodišnje pobratimske odnose između Sarajeva i Istanbula i saradnju koja je iz njih proizašla. Također ih je upoznao sa aktuelnim projektima Grada Sarajeva, među kojima su obnova sarajevske Vijećnice i revitalizacija trebevićke žičare.

Gradonačelnik Behmen vijećnike iz Istanbula je upoznao sa pripremama za projekat „Sarajevo – evropski most kultura 2014.“, te je uputio poziv pobratimskom Gradu Istanbulu da se određenim sadržajima predstavi na ovoj vrlo značajnoj i višestruko simboličnoj manifestaciji za Sarajevo.

Gradska vijećnica Derya Yanik zahvalila je u ime svoje delegacije na prijemu, te istaknula kako se njene kolege vijećnici u Sarajevu ne osjećaju kao stranci, posebno iz razloga što mnogi od njih potječu sa ovih prostora. Kazala je kako će poziv gradonačelnika Behmena prenijeti gradonačelniku Istanbula Kadiru Topbašu uvjerena kako će Istanbul podržati Sarajevo u njegovom programu 2014. baš kao što je podržao kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture.

Delegacija gradskih vijećnika pobratimskog Grada Istanbula danas je obišla historijske lokalitete i neke od sakralnih objekata na području grada. Također će posjetiti Internacionalni univerzitet Sarajevo, Mostar i Blagaj, Počitelj, Dubrovnik i Srebrenicu.

Sarajevo i Istanbul su gradovi pobratimi od 1997. godine. Osim Istanbula Sarajevo je pobratim još sa Anarom, Bursom i Konyom iz Republike Turske.