Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je bila domaćin delegaciji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu koja je posjetila Olimpijski bazen na Otoci. Delegaciju Fakulteta predvodio je dekan prof.dr Izet Rađo, a razlog posjete bio je stručna saradnja Fakulteta sporta te Olimpijskog komiteta BiH, čiji je prof. Rađo potpredsjednik, i JP "Olimpijski bazen Otoka" koji uskoro treba biti otvoren. U posjeti bazenu bio je i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo Abdulharis Šeta.

Gradonačelnica je delegaciju upoznala sa fazama realizacije projekta izgradnje pedesetmetarskog zatvorenog bazena kao najveće investicije Grada Sarajeva, te sa trenutnim aktivnostima na okončanju radova izgradnje objekta i na osnivanju Javnog preduzeća "Olimpijski bazen Otoka". Borovac je predložila protokol o zajedničkoj saradnji Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja i Olimpijskog bazena koji će biti najviše u službi mladih i razvoja plivačkog sporta u Sarajevu, te  saradnju i sa Olimpijskim komitetom BiH budući da je ovaj bazen prvi izgrađeni olimpijski objekat u Sarajevu nakon Olimpijade \’84-te.

Prof.dr Izet Rađo, dekan Fakulteta sporta i potpredsjednik OK BiH čestitao je gradonačelnici i Gradu na ovom, kako je rekao, hrabrom poduhvatu i značajnom objektu kojim će se ponositi Sarajevo i Bosna i Hercegovina. "Upravo u ovom bazenu sinergijski možemo učiniti mnogo da iznjedrimo buduće olimpijske šampione ali i da našu djecu konačno naučimo plivati.", istakao je Rađo koji u ime Fakulteta sporta ponudio stručnu pomoć i saradnju, ali i kao potpredsjednik OK BiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo Abdulharis Šeta čestitao je gradonačelnici Borovac što je u proteklom periodu dala sve od sebe da se zaokruži finansijska konstrukcija projekta i osigurala 15,5 miliona za objekat, te što je projekat dovela do kraja. "Očekujemo da Fakultet sporta inicira formiranje dva plivačka i dva vaterpolo kluba koji bi djelovali u ovom bazenu jer bez rivaliteta nema ni afirmacije ovog vrhunskog sporta.", rekao je Šeta.

Izvođač radova firma Unigradnja ima rok do 30. maja za završetak svih radova na izgradnji bazena nakon čega slijedi tehnički prijem objekta.

Izvor: Gradska uprava