Delegacija Grada Sarajeva koju su predvodili gradonačelnica Semiha Borovac i predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević boravila je u petak i subotu u prvoj zvaničnoj posjeti Gradu Podgorici. Tokom boravka u glavnom gradu Republike Crne Gore delegacija Grada Sarajeva sa svojim je domaćinom Miomirom Mugošom i njegovim saradnicim razgovarala o unapređenju saradnje dvaju gradova u oblastima: administracije, privrede, infrastrukture, turizma, kulture, sporta, kao i o univerzitetskoj saradnji.

Posebno je bila značajna razmjena iskustava Podgorice u organizaciji Konferencije glavnih gradova Centralne i Jugoistočne Evrope kojoj će Sarajevo biti domaćin u oktobru ove godine. Gradonačelnik Mugoša najavio je svoj dolazak na Konferenciju. Kako će njema tema biti "Model organizacije glavnih evropskih gradova i iskustva u funkcionisanju", tokom sastanka u Podgorici razgovarano je o uređenju glavnih gradova BiH i CG, domaćini su goste upoznali sa Zakonom o glavnom gradu, Statutu i nadležnostima, transformaciji javnih preduzeća, kao i predstojećim izborima u Podgorici.
Gradonačelnik Podgorice je najavio da će vrlo brzo predstavnici Grada Podgorice, eksperti urbanisti posjetiti Sarajevo i Mostar gdje će sa sarajevskim i mostarskim urbanistima razgovarati o realizaciji Detaljnog urbanističkog plana Stare Varoši u cilju očuvanja najstarijeg gradskog jezgra Podgorice po uzoru na ova dva bh grada i njihova gradska jezgra.
Tokom susreta dvaju delegacija razmatrana je i mogućnost saradnje turističkih zajednica Sarajeva i Podgorice, organizacije kulturnih manifestacija poput "Dana Sarajeva u Podgorici" u okviru koje bi se održala i "Sedmica bh filma" i "Dana Podgorice u Sarajevu".
Kako je najavljeno postoji i mogućnost da podgorički privrednici iniciraju uspostavljanje avionske linije: Zagreb-Sarajevo-Podgorica.
Gradonačelnica Borovac izjavila je kako će nakon ove posjete veza između Sarajeva i Podgorice biti jača i češća, te izrazila nadanje da će ovaj primjer slijediti i naši građani, susretati se, ostvarivati suradnju,  produbljivati i njegovati veze u duhu najljepših tradicija po kojima su oba naša grada u svijetu poznata.

izvor: Gradska uprava