Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas američku filmsku i pozorišnu umjetnicu Helen Patton Plusczyk, koja u Sarajevu boravi povodom održavanja radionica o dizajnu na ALU i predavanja o historiji američkog pozorišta na Filozofskom fakultetu.

Helen Patton je rođena u uglednoj familiji, kći je pokojnog general-majora George S. Pattona i unuka pokojnog generala Willard Ames Holbrook, Jr., zapovjednika borbene 11. oklopne divizije u Drugom svjetskom ratu. Osnovala je 2005. godine neprofitnu zakladu "The Patton Plusczyk Stiftung" za međunarodnu kulturnu razmjenu, sa sjedištem u njemačkoj regiji Sar-Lor-Lux, a  posvećenu pružanju kreativnih interakcija između pojedinaca različitog kulturnog naslijeđa.

Helen Patton je zainteresirana da osnuje podružnicu svoje zaklade u BiH, o čemu je upoznala dogradonačelnika Jurišića, jer smatra da naša zemlje ima veliki potencijal u kreativnim mladim ljudima.

Dogradonačelnik Jurišić podržao je ideju gospođe Patton naglašavajući kako je Sarajevu čast da bude domaćin i partner jednoj ovakvoj umjetnici koja potječe iz ugledne američke obitelji. On joj je zahvalio na svemu što je do sada činila za našu zemlju, te je pozvao da i dalje u Americi i Evropi lobira za našu zemlju i mlade ljude.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva