Dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić sa saradnicima primio je danas zamjenika gradonačelnika Maribora Andreja Verliča i savjetnicu gradonačelnika za kulturu Uršku Potočnik. Dogradonačelnik je goste iz Maribora upoznao sa ustrojem Grada Sarajeva, njegovim specifičnostima i vizijom budućeg razvoja bh. prijestolnice.

– R Slovenija je već dvije godine u Evropskoj uniji tako da će nam vaša iskustva u funkcionisanju lokalne samouoprave svakako dobro doći, a posebno Gradu Sarajevu koji je čvrsto opredjeljen da prihvati sve evropske standarde s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. Od slovenačkih gradova, među kojima je i Maribor, očekujemo da budu partneri Gradu Sarajevu u realizaciji projekata infrastrukture preko programa i fondova Evropske unije – istakao je dogradonačelnik Jurišić.

Zamjenik gradonačelnika Maribora Andrej Verlič kazao je da Maribor danas predstavlja značajan industrijski, trgovinski, a posebno turistički centar koji je u posljednjih pet godina za 300 % podigao broj noćenja na račun organiziranja kongresa, te brojnih sportskih, kulturnih i obrazovnih manifestacija.

– Za nas je od velikog značaja projekat "Maribor – evropska prijestolnica kulture 2012.", kao i kandidatura našeg grada za organizaciju XXVI Zimske univerzijade 2013. Vjerujemo da ćemo dobiti obje ove manifestacije, koje predstavljaju izvrsnu priliku za saradnju sa Gradom Sarajevom u oblasti turizma, sporta, kulture – naglasio je dogradonačelnik Maribora Verlič te izrazio svoje uvjerenje da će Grad Sarajevo ponovno dobiti Olimpijadu jer to i zaslužuje.

Dogradonačelnik Jurišić istakao je da će Grad Sarajevo podržati Maribor kako bi dobio ove manifestacije. On je, također, izrazio spremnost Grada Sarajeva da ponudi vlastita iskustva u organizaciji ZOI u onim segmentima u kojima to Mariboru bude neophodno. Drago Bozja, jedan od bivših članova Izvršnog komiteta ZOI \’84., koji je također prisustvovao ovom prijemu, istakao je da bi Sarajevo i Maribor mogli naći zajednički interes organiziranjem natjecanja u brzom klizanju na male piste u dvorani, skijanja, monting-bike-a sa kombinacijom biatlona, tokom cijele godine, naizmjenice u oba ova grada.

Izvor: Gradska uprava