Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas predstavnike talijanske Općine Pesaro, Udruženja "Time for Peace" i Osnovne škole "Anna Frank" iz Pesara koja već deset godina sarađuje sa OŠ "Aleksa Šantić" iz Sarajeva. Prijemu su prisustvovali i gradski vijećnici Idriz Hodžić, Hamdija Lagumdžić, te direktor OŠ "Aleksa Šantić" Mario Ambrožić.

Dogradonačelnik Jurišić zahvalio se ovoj talijanskoj općini, udruženju i školi na svoj dosadašnjoj pomoći koju je pružila kroz stipendije djeci iz porodica slabijeg materijalnog stanja OŠ "Aleksa Šantić", te na donacijama Dječijem domu "Bjelave". Također je pohvalio desetogodišnju uspješnu saradnju dviju osnovnih škola u okviru kojih su organizirana ljetovanja za učenike i nastavnike u Italiji. Jurišić je dodao kako Grad Sarajevo u Republici Italiji, njenom narodu i njenim gradovima vidi iskrene prijatelje još od vremena rata pa sve do danas.

Sabrina Pecchia, načelnik Odjela za kulturu i međunarodnu saradnju Općine Pesaro istakla je kako će njena Općina i dalje raditi na zbližavanju mladih dva grada. "Sutra ćemo sa Općinom Novi Grad iz Sarajeva potpisati Protokol o saradnji kako bi se naša saradnja bila proširena i sadržajnija. Također želimo pomoći Gradu Sarajevu u obnovi gradske Vijećnice kao značajnog kulturno-historijskog spomenika.", dodala je ona.

Tokom prijema u Gradskoj upravi gostima iz Pesara prezentiran je cjelokupan projekat obnove sarajevske Vijećnice koji od 2006. godine vodi Grad Sarajevo.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću Grada Sarajeva