Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas mirotvorne djelatnike Tanenbaum centra za međureligijsko razumijevanje iz New Yorka – učesnike Seminara, koji se održava u našem gradu u organizaciji Interreligijske službe Oči u oči, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Prijemu su prisustvovali Emin Švrakić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Idriz Hodžić, vijećnik u Gradskom vijeću i predsjednik Komisije GV-a za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, te članovi ove komisije Anto Ivić, Džemo Tucak i Tanja Jevtić.

Dogradonačelnik Jurišić izrazio je zadovoljstvo što je upravo Sarajevo, grad ponosan na svoju multietničnost i multikulturalnost, domaćin ovih susreta:

– Grad Sarajevo je u septembru 2005. godine primljen u svjetsku Asocijaciju gradova nosilaca poruka mira čime smo stekli mogućnost da širimo ideje mira i pomirenja. Nećemo nikada zaboraviti ono što nam se desilo, ali mislimo, radimo i obnavljamo ovaj grad jer želimo da Sarajevo postane mjesto ugodnog življenja i poslovanja. Iako se susrećemo sa mnogim problemima jer smo zemlja u tranziciji, vjerujemo u bolju i perspektivniju budućnost ovog grada i njegovih građana – kazao je dogradonačelnik Jurišić.

On je istakao da Sarajevo ima partnerske veze sa 26 gradova u svijetu, te je ukazao na dobre odnose sa glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije, a što je i potvrdila uspješno organizovana 10. Konferencija Unije glavnih gradova Centralne i Jugoistočne Evrope, kojoj je u oktobru 2006. upravo bh. prijestolnica  bila domaćin.

O funkcionisanju Gradskog vijeća, a što je interesiralo mirotvorne djelatnike, govorio je Idriz Hodžić, te ukazao na kapitalne projekte koje trenutno vodi Grad Sarajevo, kao što su izgradnja olimpijskog bazena, obnova Vijećnice, aktivnosti oko kandidiranja Baščaršije na listu UNESCO-a, izdvajanje budžetskih sredstva za obnova vjerskih objekata i aktivnosti koje vode vjerske zajednice i crkve na području grada…

Predstavnici Grada su također uputili čestitke ovogodišnjim laureatima "Nagrade mirotvornog djelatnika" koju su im uručili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Inače, Tanenbaum centar za međureligijsko razumijevanje predstavlja nevladinu organizaciju u čiji rad su uključeni dobitnici Nagrade mirovnog djelatnika koji su djelovali u ratnom okruženju, a dolaze sa svih kontinenata. Mirovni djelatnici je središnja inicijativa koju je sugerirao ambasador Richard C. Holbrooke, a koje pronalaze relativno nepoznate pojedince koje nadahnjuju tradicije vlastite vjere da djeluju u nasilnim sukobima i rade na miru i pomirenju u svojim zajednicama.

Među dobitnicima Nagrade mirotvornog djelatnika za 1998. godinu je i fra Ivo Marković iz BiH.

Izvor: Gradska uprava