Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović primio je danas delegaciju studenata političkih nauka Univerziteta Leiden iz Holandije. Prethodnih godina blizu 30-tak studenata ovog univerziteta, u okviru studijskog putovanja, posjetilo je glavne gradove Estonije, Litvanije, Španije, Slovačke, Mađarske, Danske, Češke Republike, Turske i Italije.

S obzirom na interesovanja koja su iskazali holandski studenti tokom današnjeg susreta u Gradskoj upravi, zamjenik gradonačelnice Mitrović ukratko  ih je upoznao sa trenutnom političkom situacijom u zemlji i Sarajevu, osvrnuvši se na uređenje i upravljanje gradom i državom, ingerencije i finansiranje Grada Sarajeva, ponovnu kandidaturu Grada Sarajeva za dobivanje zimske olimpijade, održivost povratka, aktivnosti koje vodimo u cilju ulaska BiH u Evropsku uniju, zastupljenost žena u bh. politici, konkretno u Gradu Sarajevu, razvoj privrede, reformu obrazovanja i zapošljavanje mladih.

– Ova Gradska uprava učinila je jako puno u definisanju poslova kojima se treba i Grad baviti, a u tome veliku podršku očekujemo od Zakona o prinicipima lokalne samouprave, koji bi se trebao početi primjenjivati u septembru ove godine. Grad Sarajevo prije svega treba da bude u službi svih građana, njihov servis, koji će u direktnoj komunikaciji omogućiti rješavanje njihovih problema i poboljšanje kvalitete života – istakao je zamjenik gradonačelnice Mitrović.

U razgovoru sa holandskim studentima, zamjenik gradonačelnice osvrnuo se i na položaj mladih Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Istakao je da Grad Sarajevo nastoji pokrenuti niz projekata i inicijativa kako bi se stvorili uvjeti i motivirali mladi za njihovo učešće u političkim procesima i kreiranju svog boljeg i perspektivnijeg života, a grada Sarajeva kao privlačne evropske i svjetske metropole.

Dogradonačelnik Mitrović pozdravio je ovakve susrete te studentima iz Holandije ukazao na kontakte sa mladima iz Sarajeva i BiH, koji bi rezultirali konkretnim oblicima saradnje.

Izvor: Gradska uprava