Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić u Vijećnici je upriličio prijem za zamjenika ministra kulture Italije Atima Cesara. Dogradonačelnik Trivić je istakao da će ova gradska administracija nastaviti bogatu i uspješnu saradnju sa italijanskim gradovima, te da će projekat ARS Aevi biti jedan od prioriteta tokom njenog četverogodišnjeg mandata.

„Kolekcija ARS AEVI ne predstavlja samo izuzetnu umjetničku vrijednost već i simbol mira“, kazao je Trivić te dodao da je ovo veliki trenutak i šansa za pokretanje aktivnosti koje bi dovele do izgradnje muzeja savremene umjetnosti u gradu Sarajevu prema projektu čuvenog Renza Piana. Dogradonačelnik se ovom prilikom zahvalio administraciji Italije i Ambasadi Italije u BiH na dosadašnjoj podršci projektu Ars Aevi, čija kolekcija predstavlja jednu od najvrijednijih zbirki u jugoistočnoj Evropi.

slika 2

Zamjenik ministra kulture Italije Cesara izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako postoji volja da se pokrenu konkretnije aktivnosti na daljnjoj realizaciji ovoga projekta. Dogovoreno je da će gradska vlast Sarajeva nastupiti s prijedlogom kojim će Italija biti animirana: „Mi ćemo svesrdno to prihvatiti kako bismo svi zajedno nastupili prema Evropskoj uniji i pokušali da iznađemo sredstva za izgradnju muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu“, kazao je Cezara koji je, nakon prijema, u pratnji dogradonačelnika Trivića, obišao Vijećnicu.