Na poziv gradonačelnika Aušvica, Janusz Marszalek-a, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Miroslav Živanović prisustvuje ceremoniji povodom obilježavanja 65. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau i Dana sjećanja na Holokaust. Tokom boravka u Aušvicu, dogradonačelnik Miroslav Živanović u ime Grada Sarajeva učestvuje i u radu Izvršnog odbora Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira (IAPMC).

Delegacija IAPMC-a danas je položila vijence na spomenik podignutom žrtvama poginulim u kampu 4. u periodu od 41.-45.g., na spomenik vojnicima Crvene armije koji su poginuli prilikom oslobađanja Aušvica i na spomenik posljednjim poginulim logorašima.

Dogradonačelnik Živanović je ukazao da rasizam, antisemitizam i šovinizam još uvijek su prisutni na tržištu ideja u Bosni i Hercegovini i nakon nebrojeno mnogo žrtava i krvi nevinih prolivene u drugoj polovini XX vijeka. Također je dodao da je Bosna i Hercegovina jedna od malobrojnih zemalja na svijetu koja se sama oslobodila od nacističke i fašističke okupacije prije 65 godina. Antifašističke vrijednosti i tekovine za koje su se tada izborili najnapredniji među Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, Jevrejima i ostalima ponovo su ugrožene i naša je zajednička zadaća da se izborimo za njihovo mjesto u društvu.

Sastanak Izvršnog odbora Asocijacije IAPMC otvorio je predsjednik Alfred Marder, koji je u svom obraćanju ukazao na ideje i ciljeve Asocijacije, koja se temelji na zalaganju za zabranu upotrebe nuklearnog naoružanja, promociji solidarnosti, toleranciji, suprotstavljanju siromaštvu i nezaposlenosti. Izvršni odbor IAPMC-a razmatrao je strategiju nastupa na Konferenciji o nuklearnom razoružanju koja će, u organizaciji brojnih nevladinih organizacija iz cijelog svijeta, biti održana u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, u periodu od 29.04.-03.05.2010.godine.

Također, IAPMC je podsjetio da se Svjetski dan mira, 21. septembar, treba svečano obilježavati u svakom gradu, simboličnom sadnjom drveta. IAPMC će, također, voditi akciju u kojoj će gradska vijeća svih gradova članica Asocijacije razmatrati i usvojiti Rezoluciju o ukidanju nuklearnog naoružanja.

Izvor: odjeljenje za odnose s javnošću