Povodom 80. rođendana najveće živuće bosanskohercegovačke pjesnikinje Dare Sekulić, Srpsko kulturno-prosvjetno društvo „Prosvjeta\” večeras je u Sarajevu priredilo svečanost na kojoj su promovirane četiri knjige koje je objavila u posljednje dvije godine. Riječ je o zbirkama: \”Sretna skitnica\”, \”Kasni dani\”, \”Kameni kašalj\” i \”Go pauk\”. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović u ime Grada Sarajeva čestitao je rođendan i uručio prigodan rođendanski dar slavljenici.

“Gotovo uvijek kada se u javnom prostoru, shvaćenom u najširem mogućem smislu, spomene ime Dare Sekulić, negdje iza njega, nekad bliže, nekad dalje, pojavi se i ime našeg grada. A budući da se ime naše pjesnikinje uvijek javlja u dostojanstvenom kontekstu odavanja priznanja njenom stvaralaštvu, tako se i pozitivni duh takvog trenutka prenosi i na Sarajevo. I to je upravo ono što Sarajevu treba, njegovi građani i građanke, čiji će lik i djelo buditi neke druge emocije, umjesto onih mračnih zbog kojih smo, nažalost, postali planetarno prepoznatljivi u bliskoj prošlosti“, kazao je Živanović.

Stvaralački rad i društveni doprinos Dare Sekulić vrednovan je najvišim društvenim priznanjima i književnim nagradama: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, 27. julska i nagrada ZAVNOBiH-a, Zmajeva nagrada, Nagrada Društva pisaca BiH, nagrada “Skender Kulenović”…

Promotor njenih novih knjiga bio je književnik Željko Grahovac, a moderator Milica Kajević. Na svečanosti obilježavanja 80. rođendana ove pjesnikinje prikazan je film o njenom životu, a za muzički dio je bila “zadužena” Jelena Čamur, vokalna solistica, uz pratnju pijanistice Nevene Čeklić.