U Dubrovniku je danas održana press konferencija na kojoj su se novinarima nakon prijema u zgradi Gradske uprave obratili: gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica i generalni tajnik Internacionalne lige humanista iz Sarajeva Zdravko Šurlan.

Konferencija za novinare počela je prikazivanjem petominutnog dokumentarnog filma o djelovanju i radu Internacionalne lige humanista, koja će ove godine obilježiti 35. godina od donošenja Dubrovačke deklaracije i 10. godina od održavanja prve konferencije u Dubrovniku.

Svjetski kongres humanista koji će se održati od 23. do 27. oktobra 2009. godine u Dubrovniku bit će posvećen "Djeci svijeta ranjenog djetinjstva" te značaju znanosti, obrazovanja i edukacije mladih pod motom "Obrazovanjem protiv siromaštva, a odgojem do izgradnje tolerancije i kulture mira". Tom prilikom gradonačelnica Dubravka Šuica bit će proglašena gradonačelnicom godine od ILH, te će joj na prijedlog gradonačelnice Borovac biti uručena Zlatna povelja "Linus Pauling" sa Zlatnom značkom.

Generalni tajnik Internacionalne lige humanista Zdravko Šurlan na konferenciji je obznanio i odluku ILH-a o imenovanju gradonačelnice Semihe Borovac za predsjednicu Komiteta žena – majki solidarnosti Bosne i Hercegovine za "Djecu svijeta ranjenog djetinjstva", gradonačelnice Dubravke Šuice za predsjednicu Komiteta žena – majki solidarnosti Republike Hrvatske za "Djecu svijeta ranjenog djetinjstva" i Jadranke Kosor za predsjednicu Internacionalnog Komiteta žena – majki solidarnosti za "Djecu svijeta ranjenog djetinjstva".

"Saradnja gradova Sarajeva i Dubrovnika datira još i od Povelje Kulina bana iz 1189. godine. Saradnja nije prekidana do danas i potvrđena je novom Poveljom prijateljstva naših gradova iz 2006. godine. Dva grada veže i Internacionalna liga humanista osnovana u Dubrovniku a danas ima sjedište u Sarajevu.", istakla je na press konferenciji gradonačelnica Borovac.

O svom gestu da predloži gradonačelnicu Šuicu za spomenuta imenovanja gradonačelnica Borovac je kazala: "Gradonačelnica Dubravka Šuica je osoba koja ne gleda niti vjeru niti naciju, gradonačelnica koja poštuje svakoga. Ovo je grad otvorenosti, prijateljstva i suradnje, vrijednosti koje su nas najviše vezale u najtežim trenucima, kada smo jedni drugima pružali pomoć. U svom prijedlogu dodjele prizananja gradonačelnici Šuci rukovodila sam se i njenim dobrim odnosom prema Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici kao i ostalim manjinama u Dubrovniku."

Gradonačelnica Dubravka Šuica zahvalila se gradonačelnici Sarajeva i ILH što su prepoznali Grad Dubrovnik i osobno njezin rad, kao i rad Gimnazije Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku s kojima gosti iz Sarajeva imaju iznimnu suradnju. "Različitosti poput vjere, rase, spoli i nacije su nam poticaj za suradnju i prijateljstva s brojnim gradovima diljem svijeta. Zahvaljujem se na svim priznanjima i iznimno sam ponosna što će Dubrovnik, koji ujedno nosi titulu Grad prijatelj djece biti domaćin ovog velikog i značajnog kongresa.", istakla je gradonačelnica Šuica.    

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva