Dvodnevna-konferencija-„Sarajevo-i-Beč-inovativno

„Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost“ naziv je dvodnevne konferencije koja se održava u okviru „Dana Beča u Sarajevu“.

Konferencija bi trebala da ponudi efikasne modele za kreiranje dugoročne strategije pametnog grada s ciljem primjene najboljih tehnoloških rješenja.

„Naša ambicija da Sarajevo bude grad koji je na pametan način umrežio javne sektore, ubrzao mnoga rješenja i samim tim stvorio uvjete za ljepšu, bolju i sretniju budućnost glavnog grada“, istaknuo je dogradonačelnik Ivica Šarić u svom pozdravnom obraćanju.

 

U ime Grada Beča, koji je već deveti put zaredom proglašen gradom s najboljim kvalitetom života u svijetu, zastupnik u Pokrajinskom i gradskom vijeću Marcus Schober je kazao: „Siguran sam da ćemo razmjenom znanja i iskustava doći do zajedničkih projekata koji će unaprijediti i doprinijeti povećanju kvalitete života naših građana“.

Prvi dan konferencije protekao je u izlaganjima eksperata dva grada o temama smart city, efikasnija gradska komunikacija, energija. Konferencija “pametni gradovi” nastavlja se sutra kroz teme pametna rješenja za upravljanje biciklističkim saobraćajem i gradskim vodama, podrška start up-ovima, kao i obrazovanju sa aspekta dokvalifikacija u procesu digitalizacije i trendova na radnom tržištu.