Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji susreo se danas u zgradi Gradske uprave sa sudionicima 8.regionalnog prvenstva iz pružanja prve pomoći ekipa Crvenog križa glavnih gradova zemalja jugoistočne Evrope koje se održava u Sarajevu. Istaknuo  je značaj tog prvenstva i činjenicu da se ono održava u Sarajevu baš u godini kad ovaj grad obilježava 550 godina postojanja. Kamočaji je naglasio da Grad Sarajevo ostvaruje i druge vidove saradnje sa glavnim gradovima zemalja jugoistočne Evrope, ali da će ovo prvenstvo dodatno unaprijediti tu saradnju.

Naglasio je značaj aktivnosti tih organizacija što je naročito bilo izraženo tokom rata u BiH. Kazao je da će Gradska uprava nastaviti  podršku Crvenom križu KS-a posebno rad njihove kuhinje.

Predsjednica Crvenog križa Kantona Sarajevo Ajnija Omanić zahvalila je zamjeniku gradonačelnika za današnji susret, kao i Gradskoj upravi za podršku u organizaciji ovog prvenstva i onu koju pruža razvoju turizma i prezentiranju kulturno-historijskih znamenitosti ovog grada.

Ovo regionalno prvenstvo iz pružanja prve pomoći ekipa Crvenog križa glavnih gradova zemalja jugoistočne Evrope trajat će do 1. jula, a sudjeluju ekipe organizacija Crvenog križa Beograda, Bukurešta, Ljubljane. Podgorice, Skoplja, Sofije, Zagreba, Tirane i Sarajeva – grada domaćina.

U takmičarskom dijelu prvenstva bit će postavljeno devet poligona na kojima će biti inscenirani najčešći slučajevi prirodnih i drugih nesreća na ovim prostorima kao što je minsko polje, saobraćajne nesreće, razni incidenti, zemljotresi.

Za sudionike regionalnog prvenstva iz pružanja prve pomoći ekipa Crvenog križa glavnih gradova zemalja jugoistočne Evrope planirana je posjeta historijskim znamenitostima te polaganje cvijeća na spomen-obilježja.

Izvor: FENA