Izaslanstvo Evoluacijskoga povjerenstva Europskog olimpijskog komiteta koje je jučer stigla u radni posjet u Sarajevo povodom kandidature gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo za organizaciju Europskog zimskog olimpijskog omladinskog festivala (EYOWF-a) 2015. obišlo je olimpijska borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini, dvorane Zetru i Skenderiju, a prezentiran mu je audio-video materijal kandidature. Na Jahorini su danas nakon okončanja radnoga posjeta izjave za medije dali članovi Evoluacijskoga povjerenstva Europskog olimpijskog komiteta, predstavnici Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo, te Olimpijskoga komiteta BiH.

"Za nas je bio izazov doći u Sarajevo i vidjeti što nudi za organizaciju EYOWF-a jer znamo da je Sarajevo 1984. godine bio domaćin velikih ZOI-a. Ovo je jaka kandidatura i ima veliki potencijal. Mi smo vidjeli ponudu Sarajeva i dali smo sugestije u kojim se segmentima ona može još unaprijediti, a sada je do gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i Olimpijskog komiteta BiH da na tome rade", istaknuo je Josef Liba, član Evoluacijskoga povjerenstva EOK-a i generalni tajnik OK Slovačke, koji nam je poželio sreću u kandidaturi za EYOWF 2015.

Kandidatura će biti razmatrana na Generalnoj skupštini EOK-a u Beogradu u studenome ove godine.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović je rekao kako će se odmah krenuti s lobiranjem za dobivanje organizacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u zemljama članicama EOK-a, te kako se očekuje od svih razina vlasti u BiH da pomognu organizaciju EYOWF-a, ukoliko ona bude dobijena.

Gradonačelnik Istočnoga Sarajeva Vinko Radovanović naglasio je kako bi organizacija ovoga događaja značila obnovu infrastrukture na olimpijskim planinama, razvitak turizma i gospodarstva ova dva grada, te povratak olimpijskoga duha u Sarajevo koji je posljednjih godina počeo blijedjeti.

Predsjednik Olimpijskoga komiteta BiH Izet Rađo rekao je kako se već sutra treba početi raditi na ovom značajnom projektu jer je preostalo vrlo malo vremena do Generalne skupštine EOK-a, te da Olimpijski komitet BiH u punom kapacitetu stoji iza ove kandidature. On je dodao kako je potpora i medija vrlo značajna u ovoj kandidaturi te kako se nada da ona neće izostati.

Gradonačelnici Alija Behmen i Vinko Radovanović potpisali su 16.06.2010. Memorandum o razumijevanju o kandidaturi Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo, a uz potporu Olimpijskoga komiteta BiH, za domaćina Europskog zimskog olimpijskog omladinskog festivala (EYOWF-a) 2015. godine.

[WPIMPINLINE:7094.jpg]

[WPIMPINLINE:7095.jpg]

[WPIMPINLINE:P1011149.jpg]

[WPIMPINLINE:P1011219.jpg]

[WPIMPINLINE:P1011239.jpg]