Na redovnom sastanku predsjednika OK BiH Marijana Kvesića, potpredsjednika OK BiH Izeta Rađe i Siniše Kisića, zamjenika gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, predstavnika gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te EYOF-a, zaključeno je da su napravljeni kvalitetni pomaci u smislu uključivanja svih razina vlasti u organizaciju Europskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. Posebno ohrabruje informacija da je premijer FBiH Fadil Novalić podržao organizaciju najvećeg sportskog događaja poslije sarajevske Olimpijade 1984. godine. U tom smislu očekuje se da i Federalna vlada na jednoj od svojih narednih sjednica podrži organizaciju  EYOF-a 2019. što bi bio još jedan signal Europskom olimpijskom komitetu da su u pripreme ovog važnog događaja uključene sve razine vlasti u BiH.

Svojevremeno je Predsjedništvo BiH potvrdilo generalno pokroviteljstvo, što je garancija da država stoji iza EYOF-a 2019. Vijeće ministara BiH je konkretno podržalo EYOF sa zaključkom da će izdvojiti dva miliona KM za ovaj projekt mladosti, sporta i turizma.

Sudionici sastanka su pozitivno ocijenili spremnost Ministarstva civilnih poslova BiH na čelu s ministrom Adilom Osmanovićem da koordinira aktivnostima svih razina vlasti u zemlji. S tim u svezi, u narednih 15 dana očekuje se potpisivanje dokumenta, kojim bi se trebalo definirati prava i obveze bh. vlasti oko organizacije EYOF-a.

[WPIMPINLINE:101076.jpg]

Predsjedništvo OK BiH je prilikom nedavne posjete Sloveniji dobilo uvjeravanje od svojih sportskih prijatelja da su spremni pružiti svu moguću pomoć kako bi se EYOF u Sarajevu uspješno organizirao.

Sukladno ovim aktivnostima, na sastanku je zaključeno da je ovo sjajna prilika da sve strukture vlasti u BiH pokažu sposobnost primjene načela iz mehanizma koordinacije kad je riječ o jednom zajedničkom projektu.

Na sastanku je također istaknuto da će uskoro uputiti pismo Predsjedništvu BiH kako bi informirali članove Predsjedništva o dosada poduzetim, kao i o planiranim aktivnostima u narednom razdoblju.

Na današnjem radnom sastanku je zaključeno da je ispunjena većina zahtjeva Europskog olimpijskog komiteta upućenih prema Olimpijskom komitetu BiH. Realno je očekivati da će izvješće organizatora EYOF-a 2019. biti pozitivno ocijenjen na narednom sastanku EOK-a, koji će se održati od 20. do 21. svibnja u španjolskom gradu Taragoni.